|

Na skeletu starom 2.400 godina pronađena "Kleopatrina ogrlica"

Na skeletu starom 2.400 godina pronađena "Kleopatrina ogrlica"
0
Klix.ba
4.2.2013. u 17:30
5
komentara
0

dijeljenja
Na skeletu starom 2.400 godina pronađena "Kleopatrina ogrlica"
Ogrlica za koju se vjeruje da datira još iz drevnog Egipta pronađena je u grobu starom 2.400 godina u planinama Altai u Sibiru.
Ruski arheolozi koji su pronašli ogrlicu nazvali su je "Kleopatrina ogrlica". Iako je nakit otkriven prije devet godina, ovo je prvi put da se fotografije ogrlice od neprocjenjive vrijednosti pojavljuju u javnosti.

Sibirski akademici objavili su fotografije u nadi da će potaknuti stručnjake iz cijelog svijeta da se jave i pokušaju procijeniti tačno porijeklo ogrlice.

Vjeruje se da je pronađeni komad nakita stariji od vremena u kojem je živjela Kleopatra, posljednja vladarica starog Egipta. Arheolozi pretpostavljaju da je žena na čijem vratu je ogrlica pronađena umrla u 25. godini te da je pripadala cijenjenom lokalnom plemenu.


"Vjerovatno je bila svećenica. Na ovaj status ukazuje bronzano ogledalo, koje je također bilo zakopano u grobu. Na ogledalu je bio zakačen lanac s bronzanim privjescima, a pronađene su i žrtvene kosti te mali nož", kazao je profesor Andrey Borodovsky s Instituta arheologije i etnografije u Novosibirsku.

Naučnici vjeruju da je djevojka oko čijeg je vrata pronađena ogrlica bila u rodu s poznatom tetoviranom princezom Ukok, čije su tetovaže ostale očuvane u permafrostu i koje su okupirale pažnju svjetskih arheologa, piše Daily Mail.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...