{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na reviziju idu 150 godina stari podaci o klimi

S
25.2.2010. u 11:35
0
0
Na reviziju idu 150 godina stari podaci o klimi
0
Na reviziju idu 150 godina stari podaci o klimi
Britanski meteorološki ured planira da ponovo ispita podatke o temperaturama stare više od 150 godina jer je javno vjerovanje u globalno zagrijavanje splasnulo, javlja BBC. Ova nova analiza uslijediće nakon što se desio skandal sa curenjem e-mailova koji su sadržavali podatke o klimatskim promjenama, što je bio veliki udarac dosadašnjim naporima nauke o okolišu.
Meteorološki ured je objavio da ova revizija dolazi u pravo vrijeme i insistira na tome da ne očekuje da će doći do novog i drugačijeg zaključka o napredovanju klimatskih promjena.

Ova ponovna procjena, za koju će grupi međunarodnih stručnjaka trebati tri godine da je kompletiraju, biće i neka vrsta priznanja da su prethodni izvještaji sa Univerziteta East Anglia ipak ukaljani radom njegove Jedinice za klimatsko istraživanje.

Od curenja više od 1.000 e-mail poruka i dokumenata iz Jedinice u novembru prošle godine, vjerovanje u globalno zagrijavanje je opalo sa 41 na 26 posto.

Meteorološki ured i Univerzitet East Anglia rade zajedno da naprave tri baze podataka koje se oslanjaju na UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama, kada procjenjuju opasnosti koje prijete globalnim zagrijavanjem.

Dokument kojim je predložena revizija sadrži ocjenu da će ponovni pregled cifara od 1850.godine osigurati da su zbirevi brojeva u potpunosti čvrsti i da su metode transparentne.

Portparol Meterološkog ureda Velike Britanije je izjavio da je nova analiza ovolikog obima podataka uzrokovana, zapravo, sumnjama oko doprinosa Univerziteta East Anglia. On je rekao:

"Naučnici uvijek traže i uvijek će tražiti da dobiju najbolje rezultate. Tehnike se mijenjaju cijelo vrijeme i nauka se uvijek razvija. Mi ne očekujemo da će ova analiza doći do nekih drugačijih rezultata od onih kakve sada imamo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: