Dezinformacije
0

Na nebu večeras neće biti dva mjeseca

Sarajevo-x.com
Iako već nekoliko dana internetom kruži vijest kako će u noći sa 28. na 29. avgust planet Mars biti veličine mjeseca, od te pojave neće biti ništa jer se radi o dezinformaciji.
  • Ne znamo zbog čega se svake godine javlja ta informacija, ali možemo reći da se radi o jednoj potpunoj besmislici koja nema veze sa mozgom. Neko je objavio da će Mars na nebu izgledati poput mjeseca, i ta vijest se proširila poput požara, i nama telefoni zvone cijeli dan, narod je jednostavno poludio - kazao je za Sarajevo-x.com Duško Blagojević iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Beograd.

Dodao je kako je ovo društvo poslalo i službeni demantij informacije, te da je nemoguće da Mars na nebu izgleda kao mjesec, jer bi se morao nevjerovatno približiti zemlji.

U informaciji koja kruži mailovima, FaceBookom ali i pojedinim portalima, stoji kako će pola sata iza ponoći 30 minuta poslije ponoći "Mars biti sjajan na nebu i imaće veličinu Mjeseca, premda je planeta Mars udaljena 34,65 miliona kilometara od Zemlje".

  • Pokušajte da ne propustite ovaj fenomen. Vidjeće se golim okom, a izgledaće kao da Zemlja ima dva Mjeseca. Pojava ovog fenomena ponoviće se godine 2287. Podijelite ovu informaciju svim prijateljima, jer niko od danas živih ljudi neće moći da ovo vidi po drugi put - stoji u lažnoj informaciji.

Povod ovoj dezinformaciji najvjerovatnije je pojava iz 27. avgusta 2007. kada je Mars bio blizu takozvanoj opoziciji. Tada se planet crvenkaste boje mogao golim okom vidjeti na nebu u vidu veće zvijezde, a teleskopom su čak bile vidljive i neke pješčane oluje.