Bolid velikog sjaja
25

Na nebu iznad Varaždina viđen meteor koji je rijetko kada primjetan sa Zemlje

S. Š.
Fotografija koju je zabilježila Globalna meteorska mreža (Foto: Facebook)
Fotografija koju je zabilježila Globalna meteorska mreža (Foto: Facebook)
Astronomsko društvo Varaždin podijelilo je fotografiju koju je zabilježila Globalna meteorska mreža, a koja pokazuje da je na nebu iznad našeg susjedstva viđen meteor.

Naime, kako je ovo astronomsko društvo objavilo na svom zvaničnom Facebooku, u noći sa petka na subotu, desetak kamera Globalne meteorske mreže zabilježile su meteor.

"Desetak kamera Globalne meteorske mreže od kojih je nekoliko postavljeno kod jednog našeg člana u Varaždinu zabilježile su snažan bolid. Bolid je meteor velikog sjaja koji izgleda kao vatrena kugla", saopćili su iz Astronomskog društva Varaždin.

Kako su dalje pojasnili, takvi meteori uglavnom izgore u atmosferi i rijetko kada njegovi dijelovi stignu do površine Zemlje.

"Njegova pojava ponekad može biti popraćena i zvukom. Ponekad izgori u atmosferi, a ponekad njegovi dijelovi stignu do površine Zemlje. Nakon opažanja ide se za njegovom potragom. Detaljnije informacije o istom još čekamo jer Globalna meteorska mreža zasigurno će dati još informacija o istom", dodali su također iz ovog astronomskog društva.