{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Marsu postoji slana voda?

S
5.8.2011. u 09:59
0
13
Na Marsu postoji slana voda?
0
Na Marsu postoji slana voda?
Naučnici su pronašli novi dokaz da na Marsu vjerovatno teče slana voda. Ova vijest je objavljena na konferenciji za medije koja je održana u sjedištu NASA-a u četvrtak u Washingtonu, javlja CNN.
Alfred McEwen, vodeći autor ovog istraživanja, zajedno sa svojim kolegama je posmatrao Mars koristeći kameru HiRISE. Oni su otkrili da voda nestaje tokom zime, a da se ponovo pojavljuje u proljeće.

Ovo se događa u blizini ekvatora Marsa na njegovoj južnoj hemisferi, gdje temperature dozvoljavaju postojanje tekuće vode. Kako je Mars udaljeniji više od 80 miliona kilometara od Sunca u odnosu na Zemlju, temperature rijetko rastu iznad tačke zamrzavanja. Prije ovog otkrića, naučnici su vjerovali da voda na Marsu postoji u formi leda u polarnim regijama, a otkrivena je i na srednjim geografskim širinama. Ovo je prvi kvalitetan dokaz da tekuća voda na Marsu zaista postoji.

Na ekvatoru tokom ljeta temperatura može porasti do 20 Celzijusovih stepeni, a na srednjim geografskim širinama tokom noći može pasti i na -60 Celzijusovih stepeni.

Naučnici pretpostavljaju da je voda na Marsu slana zbog njegove slane površine. Tokovi vode su mali i po veličini nisu ni slični rijekama na Zemlji. Široki su od 45 centimetara do 4,5 metara.

Naučnici su potvrdili da na planeti postoji sedam regija sa slanom vodom, a moguće je da ih ima još 20 ili 30. Na nekim mjestima na planeti ima više od 1.000 individualnih tokova.

Treba napomenuti da ovo istraživanje ne predstavlja apsolutnu potvrdu da na Marsu postoji voda, nego daje najbolje objašnjenje.

Voda na Marsu bi mogla biti gušća i viskoznija u odnosu na vodu kakvu mi poznajemo.

Ukoliko neki organizmi žive na Marsu, oni najvjerovatnije nisu aktivni tokom zime jer se se voda tada zaledi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: