{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na jugu Španije pronađena misteriozna Atlantida?

S
13.3.2011. u 11:23
0
23
Na jugu Španije pronađena misteriozna Atlantida?
0
Na jugu Španije pronađena misteriozna Atlantida?
Tim američkih naučnika tvrdi da postoji mogućnost da su u blizini južne obale Španije konačno locirali mitski grad Atlantidu, metropolu za koju se vjeruje da ju je prije više hiljada godina potopio ogromni cunami.
"To vam je moć cunamija", objasnio je za Reuters profesor Univerziteta Hartford, Richard Freund, vođa naučnog tima. "Teško je razumjeti kako val može izbrisati otok veličine sto kilometara".

Kako bi razriješili dugogodišnju misteriju, naučnici su proučavali satelitske snimke i južno od Cadiza otkrili ono za šta vjeruju da je antički dominion poznat kao Atlantida.

Tim arheologa i geologa 2009. i 2010. godine koristio je radare, digitalne mape i podvodnu tehnologiju kako bi analizirali ovo područje.

U centralnoj Španiji otkriveno je nekoliko čudnih "memorijalnih gradova" građenih po uzoru na Atlantidu, a pretpostavlja se da su ih izgradile izbjeglice koje su se uspjele spasiti od razornog cunamija.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da ovo jeste Atlantida, profesor Freund ističe kako ga memorijalni gradovi uvjeravaju da je taj grad zakopan u blatu u blizini južne obale Španije.

"Pronašli smo nešto što niko dosad nije, a to nam daje kredibilitet i arheologiji daje mnogo više smisla", ističe Freund.

Grčki filozof Platon pisao je o Atlantidi prije 2.600 godina, opisujući je kao "otok smješten ispred Heraklovih stubova", kako se Gibraltarski moreuz zvao u antičko doba. Koristeći njegove opise mape Atlantide naučnici su se fokusirali na spoj Atlantika i Mediterana, kao lokaciju na kojoj se najvjerovatnije nalazi ta izgubljena civilizacija.

Freund kaže i da su u to vrijeme cunamiji vrlo dobro dokumentovani, tako da se zna da je jedan od najvećih, noseći valove visine desetospratne zgrade, pogodio Lisabon u novembru 1755.

Debate o tome da li je Atlantida zaista postojala vode se hiljadama godina. Platonovi "Dijalozi" koji datiraju iz 360. godine prije nove ere jedini su poznati historijski izvori informacija o tom gradu. Platon je napisao da je otok Atlantida "u jednom danu i noći nestao u dubinama mora".

Eksperti planiraju dalja iskopavanja na mjestu na kojem vjeruju da se ona nalazila, ali i oko 200 tajanstvenih gradova na španskom kopnu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: