Na Grenlandu pada kiša i tokom arktičke zime što ubrzava otapanje leda

Klix.ba
7.3.2019. u 21:16
73
17
Na Grenlandu pada kiša i tokom arktičke zime što ubrzava otapanje leda
73
Na Grenlandu pada kiša i tokom arktičke zime što ubrzava otapanje leda Foto: Joseph Cook
Novo istraživanje pokazalo je da sve učestalije kiše na Grenlandu ubrzavaju otapanje leda, a naučnici kažu da su iznenađeni što kiša pada i tokom duge arktičke zime, piše BBC.
Naučnici pozorno posmatraju masivnu grenlandsku ledenu ploču koja sadrži ogromnu količinu zamrznute vode. U slučaju otapanja tolike količine zamrznute vode, nivo mora povećao bi se za sedam metara što bi ugrozilo populaciju koja živi u priobalnim područjima širom svijeta.

Foto: Joseph Cook Foto: Joseph Cook


Naučnici su proučavali satelitske snimke ledenog pokrivača na kojima se vide područja gdje je počelo otapanje i te snimke su kombinovali s podacima koje su prikupili s 20 automatskih meteoroloških stanica koje su zabilježile kada je došlo do kiše. Analiza je, u više od 300 slučajeva između 1979. i 2012. godine, pokazala da su kiše izazvale topljenje leda.

Većina kiša padala je tokom ljeta kada je temperatura zrka bila iznad nule. Međutim, kiše su sve učestalije i tokom zimskih mjeseci kada su temperature zraka trebale biti ispod nule.

Foto: Arwyn Edwards Foto: Arwyn Edwards


Marilena Oltmans iz istraživačkog centra GEOMAR u Njemačkoj koja je vodila ovu studiju rekla je za BBC da su naučnici iznenađeni pojavom kiše tokom zime.

"To ima smisla jer vidimo dotok toplog zraka sa juga, ali je i dalje iznenađujuće kada to povežete sa kišnim padavinama", rekla je Oltmans.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: