Nauka
0

Na "Discoveryju" nema ozbiljnih oštećenja

FENA
Svemirski šatl "Discovery"
Svemirski šatl "Discovery"
Američki svemirski brod "Discovery" koji se nalazi u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nije pretrpio ozbiljna oštećenja prilikom nedavnog uzlijetanja s kosmodroma Cape Canaveral na Floridi i može se bez problema vratiti na zemlju, zaključili su specijalisti NASA-e.

Stručnjaci svoju odluku temelje na analizi snimaka šatla koje im je poslala posada orbitalne stanice - Pavel Vinogradov i Geoffrey Williams, prenijela je agencija Itar-Tass.

Šatl je "sto posto spreman za povratak" saopćeno je iz Centra uprave leta iz Houstona u Teksasu članovima posade "Discoveryja", što je zapovjednik broda Steven Lindsey komentirao kao "odličnu vijest".

Na taj način stručnjaci su potvrdili prvobitne prepostavke da su oštećenja do kojih je došlo prilikom uzlijetanja zanemariva. Međutim, bez obzira na to zbog dodatnih provjera posada će na orbiti provesti 13 umjesto 12 dana kako je najprije planirano, pa se povratak šatla očekuje 17. jula u devet sati i 23 minute po lokalnom vremenu.

Očekuje se da će astronauti Piers Sellers i Michael Fossum u ponedjeljak izvesti još jedan izlazak u otvoreni svemir. Prva svemirska šetnja u trajanju od 7,5 sati već je izvedena u prošlu subotu. Za to vreme astronauti su obavili prvi dio remonta aparature koja služi za izgradnju stanice.

Prošle godine slučajno je prerezan jedan od kablova koji povezuje aparat sa stanicom. Prilikom današnjeg izlaska u otvoreni svemir, koji bi trajao 6,5 sati, astronauti treba da nastave započeti posao.