Proglašeni pobjednici
200

Na desetoj jubilarnoj Bosepo olimpijadi predstavljeno 105 projekata

Klix.ba
U Richmond Park Education institucijama, u subotu je održana završna ceremonija desete po redu jubilarne Bosepo olimpijade na kojoj je od preko 130 prijavljenih projekata predstavljeno 105 projekata koji su se plasirali u finale.

Koncept Bosepo olimpijade je napravljen po principu svjetskih naučnih olimpijada u svijetu, u načinu ocjenjivanja, bodovanju projekata, načinu pisanja i izrade projekata, obuka mentora, priprema i podsticanje učenika.

Takmičari osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH te predstavnici iz Njemačke sa svoja tri projekta, predstavili su projekte iz kategorija: Energija, Inžinjering, Kratki film i Zaštita okoline.

"Učenici svake godine imaju izvanrednu priliku na olimpijadi ovakvog karaktera pokazati svoje talente i umijeća te tako lakše osigurati plasman na međunarodnim takmičenjima iz svojih kategorija", stoji u saopćenju.

Najbolji u kategoriji "Energija" su Nizama Husetić i Ajdin Čaušević koji su osvojili stipendiju Burch Univerziteta i plasman na Genius Olimpijadu.

U kategoriji "Okoliša" najbolja je učenica iz Richmond Park Koledža u Bihaću, Iman Hodžić. Edvin Džidić i Muhamed Sinanović iz Sarajeva su najbolji u kategoriji "Inženjeringa" te će braniti boje BiH na Infomatrix takmičenju u Rumuniji.

Kategorija "Junior IT" ima za pobjednike Asada Grabovicu i Kerima Oruča dok su najbolji u "Junior okolišu" bili Fatima Huskanović i Hena Čaluk. Kada je u pitanju kategorija "Kratki Film", mlađi pobjednici su Kolby Sasser i Hasan Lafcioglu a najbolji kratkometražni film za ovu godinu je “Kompanija” Aide Mujčin i Almine Bajić.

Ove godine, u sklopu glavnih nagrada, dodjeljene su i četiri stipendije Burch Univerziteta u Sarajevu koji je dugogodišnji partner Bosepo Olimpijade in a ovaj način pruža priliku mladim ljudima da ostvare svoj puni potencijal.

Ova Olimpijada ima za cilj i društveno osvijestiti mlade ljude iz cijele BiH kako bi pronašli što bolje mogućnosti za budućnost koja može da se ostvari i u našoj zemlji.