Prije 37 godina
0

Na današnji dan 1975. Vladimir Prelog dobio Nobelovu nagradu

Klix.ba
Naučnik i hemičar Vladimir Prelog je na današnji dan prije 37 godine (12.12.1975.) u Stockholmu dobio Nobelovu nagradu iz hemije za svoje radove iz oblasti stereoizomerije organskih molekula.

Prelog je rođen 23. jula 1906. godine u Sarajevu. Početkom prvog svjetskog rata, tačnije 1915. godine, seli u Zagreb gdje završava gimnaziju. Period od 1924. do 1929. proveo je na studirajući hemiju na Tehnološkom institutu u Pragu.

U autobiografiji za svoje rodno mjesto je napisao: "U zapadnom svijetu moje rodno mjesto ima loš ugled koji je donekle opisao stariji porezni inspektor u Srednjoj Americi kazavši da je to mjesto gdje je počeo sav nered".

po završetku studija u Pragu se mučio s pronalaskom zaposlenja. Naposljetku je prihvatio posao u malom laboratoriju za proizvodnju finih kemikalija Driza. Uz svoj redovni posao pokazuje interes za naučni rad i u poslijepodnevnim satima počinje raditi pod mentorstvom doktora Rudolfa Lukesa i profesora Emila Votoceka.

U Zagreb se vraća 1935. godine i biva primljen na Tehnički fakultet Zagrebačkog sveučilišta. Kada su Nijemci okupirali Zagreb 1941. godine sa suprugom bježi u Švicarsku gdje je živio do kraja života. Preminuo je 7. januara 1998. godine u Cirihu u 91. godini.

Područje njegovih istraživanja su uglavnom heterociklički spojevi, alkaloidi i antibiotici. Glavno zanimanje bila mu je stereohemija molekula, zaokupljao ga je problem prostorne građe molekula.

Vladimir Prelog je uveo naziv hemijska topologija za područje stereohemije koja se bavi geometrijskim svojstvima molekula. Pridonio je objašnjenju strukture stereoida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve. Njegovi radovi su pridonijeli razumijevanju prirode enzimskih reakcija. Vladimir Prelog bio je i počasni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Prelog je Nobelovu nagradu podijelio sa australsko-britanskim hemičarem Johnom Cornforthom.