Nauka
0

VIDEO / Na Antarktiku se formira ogroman ledeni brijeg

Sarajevo-x.com
Naučnici prate stvaranje ogromne sante leda na zapadnom Antarktiku. Rascjep koji se pojavio na ogomnoj plutajućoj ledenoj površini ispred Pine glečera, već je dubok oko 60 metara i raste svakim danom.

Istraživači američke svemirske agencije NASA očekuju da će santa, koja će se odvojiti, biti površine od oko 880 kilometara kvadratnih. To je površina koju, poređenja radi, pokriva teritorija grada Berlina. Očekuje se da se u potpunosti odvoji krajem 2012. godine, javlja BBC.

Pine glečer je jedna od najvećih površina leda na Bijelom kontinentu i od njega se otcjepljuje ukupno 10 posto leda od cijele ledene površine u okean.

Posljednjih godina zabilježeno je stanjivanje Pinea, za što se vjeruje da je posljedica globalnog zagrijavanja. Tim naučnika iz NASA-e tvrdi da je ovo ''rađanje'' nove sante leda sasvim normalan ciklus koji se ponavlja svakih deset godina. Sličan događaj stvaranja velike sante leda desio se i 2001. godine.

Ovakve ogromne sante se moraju redovno pratiti kako bi se izbjegle bilo kakve pomorske nesreće. Kako se osipaju i tope, odvajaju tone svježe vode u okruženje i tako utječu na sistem oko sebe.