Nauka
0

Na Antarktiku otkrivena neka nova čudna stvorenja

Sarajevo-x.com
Nekoliko čudnih stvorenja, uključujući i psihodeličnog oktopoda, pronađeno je u hladnim vodama Antarktika, jednog od najstarijih morskih okruženja na svijetu.

Najmanje 30 vrsta je potpuno novo za nauku, izjavio je Julian Gutt, vodeći naučnik ekspedicije koja je dio Međunarodne polarne godine, projekta koji će započeti 1. marta ove godine. Istraživači su izvršili katalogizaciju 1.000 vrsta u području Antarktika, gdje su veće temperature izazvale kolaps ledenog pokrivača, koji je otkrio zarobljeni morski svijet koji se nalazio zatvoren u ledu.

[SLIKA]2[/SLIKA]"Ovo je djevičanska geografija", izjavio je član ekspedicije Gauthier Chapelle. "Ako ne shvatimo kakvo je ovo područje sada, nakon kolapsa ledenog pokrivača, i kakve su vrste sada tu, za 20 godina nećemo imati polazne osnove za istraživanja promjena i načina na koji je globalno zagrijavanje izmijenilo morski ekosistem".

Ekspedicija je pronašla i morske ljiljane, morske krastavce i morske ježeve na morskom dnu – ove vrste se obično nalaze na mnogo većim dubinama gdje je hrana oskudna, ali je ledeni pokrivač najvjerovatnije učinio da na ovako malim dubinama okruženje bude pogodno za ove vrste.

U Weddell moru na istočnoj obali Antarktičkog poluotoka, 10.000 kvadratnih kilometara morskih dubina koje su hiljadama godina bile potpuno zarobljene ledenim sprudovima Larsen A i B, koji su bili debljine 100 metara. Kada su se prethodnih godina ovi sprudovi obrušili, područje se potpuno otvorilo za kolonizaciju vrsta koje ranije ne bi mogle opstati u tom području.

Međunarodni tim naučnika je nedavno završio sa 10-sedmičnom ekspedicijom u tom području. Korištenjem daljinski upravljanog vozila, oni su bili u mogućnosti da naprave prvu temeljnu procjenu života u ovom morskom području. Prije nego što su se ledeni sprudovi obrušili, jedini pristup koji su naučnici imali tom području bilo je kroz rupe probušene u ledu.

Jedan od glavnih ciljeva ekspedicije je bio istraživanje autohtonih vrsta, kao i stvorenja koje su se u područje premjestili nakon kolapsa leda da bi iskoristile prednosti tek otvorenog područja.