|

Na Antarktiku izmjereno minus 93 stepena Celzija

Na Antarktiku izmjereno minus 93 stepena Celzija
60
S
SRNA
10.12.2013. u 08:26
24
komentara
60

dijeljenja
Na Antarktiku izmjereno minus 93 stepena Celzija
Na Antarktiku je u avgustu 2010. godine izmjerena rekordno niska temperatura od minus 93 stepena Celzija, navodi se u danas objavljenim naučnim podacima.
Naučnici su ovo otkrili dok su analizirali podatke o globalnoj temperaturi koje su sateliti sakupili u posljednje 32 godine.

Potvrđeno je da visoki greben na Istočnom antarktičkom platou sadrži džepove zarobljenog vazduha čija je temperatura 10. augusta 2010. godine dostigla rekordno nisku vrijednost.

Dosadašnji rekord bila je temperatura od minus 89,2 stepena, izmjerena 1983. godine u ruskoj istraživačkoj stanici "Vostok" u istočnom dijelu Antarktika, izjavio je Ted Scambos, vodeći naučnik Nacionalnog centra za snijeg i led u Boulderu, u Koloradu.

"Pretpostavljali smo da će ovaj antarktički greben biti ekstremno hladan i hladniji od Vostoka, zato što se nalazi na planini", rekao je Scambos.

Otkriće ekstremno niske temperature dogodilo se tokom istraživanja o snježnim dinama, kada su naučnici željeli da saznaju da li površinski sloj snijega propada kroz uočene pukotine.

Veoma niska temperatura nastaje kada vazduh ostane zarobljen na jednom mjestu duže vrijeme. Ukoliko je nebo vedro nekoliko dana, tlo emituje preostalu toplotu, a iznad snijega se formira sloj veoma hladnog vazduha.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...