Nije neobjašnjivo
453

Muskovi sateliti koji su se mogli vidjeti na nebu iznad BiH i Hrvatske uznemirili građane

N. V.
Fotografija satelita iznad Hrvatske (Foto: Index.hr)
Fotografija satelita iznad Hrvatske (Foto: Index.hr)
Večeras je hrvatske, ali i dio bh. građana uznemirila svjetleća pojava na nebu koja se mogla vidjeti u proteklim satima. Astronomi objašnjavaju da nema razloga za zabrinutost jer je riječ o satelitima Elona Muska.

Našoj redakciji javili su se građani zbog nepoznate pojave na nebu večeras oko 22 sata. Kako ističu neki od njih, svjetleći objekat se mogao vidjeti na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. No, i mnoge Hrvate je ova pojava uznemirila.

Zbog toga su iz Hrvatskog astronomskog društva pojasnili o čemu je riječ.

"Ono što se večeras vidjelo na nebu su novi Starlink sateliti kompanije SpaceX gospodina Elona Muska koji služe pružanju usluge globalnog interneta. Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu", napisali su oni.

DA NAM NE ŠALJETE PORUKE CIJELU NOĆ!!!Ono što se večeras vidjelo na nebu su novi StarLink sateliti tvrtke SpaceX...

Posted by Hrvatski astronomski savez on Saturday, August 20, 2022
Starlink sateliti omogućavaju internetske usluge i ljudima koji žive u udaljenim područjima bez pristupa brzom internetu, a to se postiže upravo lansiranjem satelita u svemir.

Index.hr prenosi kako su se sateliti vidjeli i iz Paga, Cavtata, Zadra, Brača i Trogira, odakle su im čitatelji slali fotografije svjetlećeg objekta. Mnogi su im objekat i opisali objašnjavajući da je izgledalo kao zmija na nebu koja se puno duže zadržala nego klasični meteor.