{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muški i ženski mozak se razlikuju

S
9.9.2008. u 20:45
0
0
Muški i ženski mozak se razlikuju
0
Muški i ženski mozak se razlikuju
Dugo se sumnjalo da su ženski i muški mozak različiti ali tek je sada nova studija španskih naučnika dokazala da muškarci imaju više sinapsi koje povezuju moždane ćelije u određenom dijelu mozga.
Ipak to nije razlog da muškarci postanu umišljeni, kažu naučnici i tvrde da ovo istraživanje nije dokazalo veću inteligenciju kod muškaraca nego kod žena.

Govoreći jednostavnim jezikom, muški i ženski spol imaju različite kognitivne tj. spoznajne funkcije mozga.

Dok su muškarci pokazali bolje sposobnosti u orijentaciji i zapažanju objekata od žena , žene su pokazale da imaju razvijenije centre za verbalnu memoriju i komunikaciju.

Ova studija stručnjaka s medicinskog instituta Consejo Superior u Madridu, dokazana je uz detaljne analize s uzoraka moždanog tkiva prilikom operacije mozga. Analizom se dokazalo da se gustoća sinapsi kod muškaraca i žena razlikuju.

Sinapsa je mjesto komunikacije između dva neurona. To je mjesto na kojem se signal prenosi s jednog neurona na drugi, a veća gustoća sinapsi omogućava bolju komunikaciju neurona.

U prosjeku u kori velikog mozga čovjeka na svakom neuronu nalazi se nekoliko hiljada sinapsi.

U dijelu mozga koji se zove temporalni neokorteks koji je zadužen za emocionalne i socijalne procese kod muškaraca je otkrivena veća zbijenost sinapsi.

Ovo ne znači da muškarci imaju komplikovaniji moždani sklop od žena, istakli su naučnici za website LiveScience.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: