{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muški i ženski mozak se razlikuju

S
9.9.2008. u 20:45
0
0
Muški i ženski mozak se razlikuju
0
Muški i ženski mozak se razlikuju
Dugo se sumnjalo da su ženski i muški mozak različiti ali tek je sada nova studija španskih naučnika dokazala da muškarci imaju više sinapsi koje povezuju moždane ćelije u određenom dijelu mozga.
Ipak to nije razlog da muškarci postanu umišljeni, kažu naučnici i tvrde da ovo istraživanje nije dokazalo veću inteligenciju kod muškaraca nego kod žena.

Govoreći jednostavnim jezikom, muški i ženski spol imaju različite kognitivne tj. spoznajne funkcije mozga.

Dok su muškarci pokazali bolje sposobnosti u orijentaciji i zapažanju objekata od žena , žene su pokazale da imaju razvijenije centre za verbalnu memoriju i komunikaciju.

Ova studija stručnjaka s medicinskog instituta Consejo Superior u Madridu, dokazana je uz detaljne analize s uzoraka moždanog tkiva prilikom operacije mozga. Analizom se dokazalo da se gustoća sinapsi kod muškaraca i žena razlikuju.

Sinapsa je mjesto komunikacije između dva neurona. To je mjesto na kojem se signal prenosi s jednog neurona na drugi, a veća gustoća sinapsi omogućava bolju komunikaciju neurona.

U prosjeku u kori velikog mozga čovjeka na svakom neuronu nalazi se nekoliko hiljada sinapsi.

U dijelu mozga koji se zove temporalni neokorteks koji je zadužen za emocionalne i socijalne procese kod muškaraca je otkrivena veća zbijenost sinapsi.

Ovo ne znači da muškarci imaju komplikovaniji moždani sklop od žena, istakli su naučnici za website LiveScience.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: