{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muškarci su porasli za 11 centimetara

S
2.9.2013. u 12:46
11
31
Muškarci su porasli za 11 centimetara
11
Muškarci su porasli za 11 centimetara
Prosječa visina muškaraca porasla je za skoro 11 centimetara od sredine 19. vijeka, saopštili su stručnjaci.
Zaključak je izveden na osnovu podataka sakupljenih o nekoliko stotina hiljada muškaraca iz 15 evropskih zemalja. Korišteni su dokumenti sa nacionalnih popisa i vojne arhive.

Stručnjaci naglašavaju da je prosječna visina koristan podatak, ali da je važnije usmjeriti pažnju na poboljšanje opšteg zdravlja.

Istraživanje se odnosi samo na muškarce zato što o ženama nema dovoljno historijskih podataka, navodi se u "Oksfordskom ekonomskom žurnalu".

Naučnici smatraju da su za prosječnu visinu čovjeka najodgovorniji njegovi geni, ali to ne objašnjava trend na koji je ukazala studija koja je obuhvatila četiri ili pet generacija.

Stručnjaci naglašavaju da je za rast čovjeka veoma važno ono što mu se dešava u prve dvije godine života. U periodu koji je obuhvaćen analizom značajno je smanjena stopa smrtnosti među novorođenčadima.

Ostali faktori koji su mogli da utječu na povećanje prosječne visine muškaraca su trend formiranja manjih porodica, veći prihodi, bolji sanitarni uslovi i bolje obrazovanje o zdravlju i ishrani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: