{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muškarci se pred plavušama ponašaju gluplje

S
19.11.2007. u 12:06
0
0
Muškarci se pred plavušama ponašaju gluplje
0
Muškarci se pred plavušama ponašaju gluplje
Prema novom istraživanju, naučnici su otkrili da ponašanje i "intelektualni performans" muškaraca znatno opada ukoliko razgovaraju sa plavušom jer vjeruju da komuniciraju s nekim manje inteligentnim. Naučnici su zaključili da društveni sterotipi, poput onoga o "glupim plavušama", mogu promijeniti i utjecati na ponašanje ljudi.
Eksperiment kojim je ispitivano ponašanje i intelektualno djelovanje muškaraca pod utjecajem žena različitih boja kose, pokazalo je da društvene predrasude mogu usloviti način razmišljanja i djelovanja.

Prema novoj studiji, naučnici su otkrili da se muškarci ponašaju "gluplje" kada je pred njima plavuša jer vjeruju da "imaju posla s nekim manje inteligentnim", prenio je britanski Times.

Naučnici su otkrili ovo ponašanje nakon što su "izložili" muškarce ženama različitih boja kose, a nakon toga im zadali test općeg znanja. Prema analiziranom sadržaju, muškarci su se počeli gluplje ponašati i odgovarati na pitanja nakon što bi vidjeli plavušu. Svaki od muškaraca koji je vidio ženu plave kose, imao je najlošiji rezultat na testovima.

Ipak, promjena ponašanja i djelovanja pod utjecajem stereotipa nije ništa novo. Naime, nauka je i ranije otkrila da ljudi pred starijima pričaju sporije i glasnije te hodaju s njima sporije, dok su druge studije pokazale da skrivene rasne predrasude izlaze na vidjelo tokom pisanja eseja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: