Novo istraživanje
102

Muškarci lažu znatno više od žena

Klix.ba
Jedna od deset žena laže partneru o svojoj ljubavnoj prošlosti, pokazalo je novo istraživanje. Ipak, generalno, muškarci lažu češće.

Osim što lažu o prethodnim partnerima i njihovom broju, žene su, prema rezultatima studije, također sklone laganju u pogledu iznosa novca koji troše na odjeću, čak 26 posto žena je neiskreno u vezi s tim, dok 20 posto ispitanica laže o svojoj težini, a šest posto njih tvrde da su mlađe nego što jesu.

No, isto tako, istraživanje je pokazalo da muškarci lažu češće nego žene, ustanovljeno je da će muškarci slagati 650 puta godišnje, a žene "samo" 537 puta. Muškarci najčešće lažu pravdajući se zbog kašnjenja, ili dok govore da će doći kući ranije, piše The Sun. Uz to 20 posto ispitanih muškaraca laže o količini konzumiranog alkohola, a puno veći postotak njih će slagati zarad nekog "većeg dobra".

Studija "Zašto lažemo" je provedena povodom obilježavanja izdavanja DVD-a špijunskog trilera "Safe House", u kojem glumi Denzel Washington. Glasnogovornik filma je rekao kako su žrtve prevare uglavnom osobe koje su nam bliske, odnosno, najčešće supružnici lažu jedno drugome o raznim stvarima.