Nauka
0

Muškarci gledaju samo lica - fakat

Sarajevo-x.com
Izgleda da je vjerovanje kako su muškarci plitki i prvo pogledaju ženu od vrata na dole, palo u vodu. Utvrđeno je da će muškarci na sexy slici prvo pogledati žensko lice, a tek onda ostale dijelove tijela. Sa druge strane, prema studiji Emory Univerziteta, ženske oči idu odmah na "bezobrazne" dijelove muške anatomije.

Psiholog sa Emory univerziteta, Kim Wallen i njegova bivša studentica, Heather Rupp pokazivali su seriju fotografija na kojima su mušakarac i žena u seksualnom odnosu grupi ispitanika. Testnu grupu činilo je 30 žena i 15 muškaraca između 23 i 28 godina.

Na svakog od ispitanika stavljena je naprava koja mjeri kretanje očiju po slici te na kojem se dijelu pogled koliko zadržava.

Muškarci su prvo gledali ženska lica, dok su sa druge strane žene bile više zainteresovane seksualnom aktivnošću.

Također je primijećeno da postoji razlika između žena koje su bile na hormonalnoj kontracepciji i one koje nisu. Djevojke koje nisu koristile hormonalnu kontracepciju najviše su interesovali dijelovi obično pokriveni odjećom. No žene koje su bile na piluli interesovala ih je cjelokupna fotografija te predmeti koji su bili u pozadini, kao nakit i namještaj.

"Podaci koje smo dobili uz pomoć naprave za praćenje pogleda govore nam da je pogled žena uvelike ovisio o njihovom hormonalnom stanju", kazala je Heather Rupp, koja trenutno radi na Kinsey Institutu za proučavanje seksa, spolova i reprodukcije.

U studiji se navodi da je muška zainteresovanost za lica povezana sa povećanom aktivnošću u amigdali, dijelu mozga koji procesira emocionalne informacije i uzbuđenja.

Žene su pogledom na muško tijelo mogle utvrditi da li je muškarac uzbuđen. Sa druge strane u pogledu uzbuđenosti, žensko tijelo malo otkriva.

"Malo je komplikovano, ali izraz lica je jedan od glavnih indikatora da li žena pokazuje interes za seks, te da li je uzbuđena", rekao je Wallen.

Nalazi do kojih je došao tim na Emory Unverzitetu objavljeni su u stručnom magazin u "Hormones and Behaviour".