{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muškarci dubljeg glasa imaju više djece

S
26.9.2007. u 10:15
0
0
Muškarci dubljeg glasa imaju više djece
0
Muškarci dubljeg glasa imaju više djece
Prema novim istraživanjima naučnika, muškarci koji imaju dublji glas, teže da imaju više djece. To se podudara sa opservacijama da dame preferiraju muškarce s "baritonom" umjesto muškaraca piskutavog glasa. Analiza je pokazala da je visina glasa povezana sa nivoom testosterona.
Nova studija je pokazala da muškarci s dubljim glasom teže da imaju više djece, prenio je u srijedu BBC. Ovo su istraživanje naučnici započeli na grupi muškaraca iz poznatog tanzanijskog plemena Hadzi. U tom su plemenu muškarci s dubljim glasovima imali u prosjeku dvoje djece više nego muškarci s višim glasom.

Od izabranog uzorka muškaraca iz plemena, naučnici su zatražili da u mikrofon kažu riječ "hujambo" što znači zdravo. Zatim su analizirali visinu glasa i usporedili je s brojem potomaka. Muškarci dubljeg glasa imali su više djece.

Ovo u potpunosti podržava opservaciju kako žene smatraju da su muškarci dubljeg glasa privlačniji od onih s višim.

Prema analizama naučnika, nivo testosterona i visina glasa su povezani. Naime, muškarac sa dubljim glasom ima više testosterona nego muškarac sa višim glasom, a žene na podsvjesnom nivou tu činjenicu percipiraju.

Iz prahistorijskih dana, kada je čovjek bio aktivan lovac, žene su u to doba mnogo pažnje obraćale na muškarčev glas. One su muškarca dubljeg glasa percipirale kao dobrog lovca koji će se moći bolje brinuti za potomstvo.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: