{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mumije pomažu u borbi protiv tuberkuloze

6.8.2012. u 18:27
1
9
Mumije pomažu u borbi protiv tuberkuloze
1
Mumije pomažu u borbi protiv tuberkuloze
Lijekovi za razne bolesti se nekada pronađu na najčudnijim mjestima. Jedan od takvih slučajeva je i onaj iz Mađarske, gdje se naučnici nadaju da će 265 prirodno očuvanih mumija pomoći u borbi protiv tuberkuloze.
Mumije su pokopane između 1731. i 1838. godine u grobnici crkve u gradu Vacu, a otkrivene su 1994. godine prilikom renoviranja crkve.

Među tijelima se, prema nekim informacijama, između ostalih nalaze tijela hirurga, tri časne sestre, 30 svećenika i žene i dijeteta lokalnog poštara.

Rezultati testiranja su pokazali da je 89 posto mumija, od male djece do osoba starih 65 godina, bolovalo od tuberkuloze. Njih 35 posto je i umrlo od ove bolesti.

Vrste tuberkuloze nađene u mumijama će omogućiti naučnicima da ispitaju patogene tuberkuloze, koje datiraju iz vremena kada nisu postojali antibiotici i prije nego se bolest raširila za vrijeme industrijske revolucije.

"Njihov imuni sistem je vjerovatno bio jači nego naš. Ukoliko bismo mogli pronaći neke genetske sekvence i otkriti zašto su bile bolje u borbi protiv tuberkuloze od naših, to bi mogla biti velika pomoć modernoj medicini", kazao je Idilko Pap, šef Odjela za antropologiju pri Mađarskom prirodno-historijskom muzeju.

Tokom 2010. godine je od tuberkuloze umrlo više od 1,5 milion osoba, a prošle godine je prijavljeno novih devet miliona slučajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: