Nove teorije
0

Mozart umro od upale grla?

Sarajevo-x.com
Jedni tvrde da je otrovan, drugi da se jednostavno istrošio komponirajući 600 djela za vrijeme kratkog života. Ustvari, uzrok Mozartove smrti mogao bi imati veze sa "superbubom" iz 18. stoljeća.

Wolfgang Amadeus Mozart je imao svega 35 godina kad je umro 5. decembra 1791. godine. Nešto dramatičnije teorije vezane za njegovu smrt uključuju i sifilis, zatim toksičnu tečnu živu koju je koristio za "liječenje" sifilisa, trovanje i parazite u nedovoljno kuhanoj svinjetini, a koji su uzrokovali smrt.

Suprug Mozartove udovice je tada rekao da je muzičareva navika da pije alkohol tokom cijelog dana i noći dok komponuje vjerovatno ubrzala njegov kraj, dok su neki smatrali da je preminuo od tuberkuloze.

Međutim, sad se vjeruje da je austrijski kompozitor umro od jednostavne upale grla prouzrokovane bakterijskom infekcijom. Navodno je streptokok inficirao njegove bubrege, prouzrokujući ozbiljan otok i smrt.

Ovu teoriju o Mozartovoj smrti iznijeli su holandski istraživači na osnovu podataka o smrti stanovnika Beča od 1790. godine, piše Daily Mail.