Nauka
0

Mozak više voli trčanje u grupi

FENA
Ako se volite rekreativno baviti trčanjem na duge staze, tada to ne činite sami, jer takav oblik vježbanja možda i nije najbolji za vaš mozak, upozorili su Naučnici s američkog Univerziteta Princeton koji su rezultate svojeg istraživanja objavili u zadnjem broju časopisa Nature Neuroscience.

Do spomenutih zaključaka došli su istraživanjem provedenim na laboratorijskim štakorima. Oni tvrde da je trčanje u grupi ili samo s jednom osobom puno korisnije i bolje za mozak i moždane stanice, prenio je BBC.

Naime, otprije je poznato da trčanje povećava stvaranje hormona stresa korikosterona što može uticati na stvaranje manjeg broja novih moždanih stanica - proces je poznat pod nazivom neurogeneza.

No, ova aktivnost takođe potiče i komunikaciju među neuronima.

Naučnici su utvrdili da društveni kontakt može poništiti negativan učinak što ga "solo-trčanje" može imati na moždanu aktivnost.

Pratili su što se događa u mozgu štakora koji trče sami i u mozgu onih koji trče u grupi.

Povećanje broja neurona ustanovljeno je samo kod štakora koji su trčali u grupama, a kod onih koji su bili socijalno izolovani, neurogeneza je izostala.

Trčanje je prouzrokovalo povećanje hormona stresa kod obje grupe, no negativan učinak imalo je samo kod životinja koje su bile prisiljene trčati same.

"Izostankom socijalnog kontakta, iskustvo trčanja koje je obično pozitivno i korisno, može rezultirati potencijalno negativnim utjecajem na ljudski mozak", smatra dr. Elizabeth Gould koja je vodila istraživanje zajedno s timom istraživača.

Treba istaknuti da je ova studija provedena nedugo nakon provedenog istraživanja prema kojemu se trčanje preporučuje kao ključni faktor u smanjenju opasnosti od razvoja demencije.