|

Moskva bi mogla ostati bez pristupa svemiru

Moskva bi mogla ostati bez pristupa svemiru
0
S
SRNA
10.1.2013. u 18:42
4
komentara
0

dijeljenja
Moskva bi mogla ostati bez pristupa svemiru
Rusija bi prvi put od početka letova u svemir mogla ostati bez pristupa kosmosu, ukoliko ne bude riješen spor u vezi sa kosmodromom Baikonur u Kazahstanu.
Kremlj je uputio zvaničan zahtjev za objašnjenje komentara direktora kazahstanske svemirske agencije Talgata Musabayeva o budućnosti kosmodroma u Baikonuru, koja je glavna veza između Zemlje i Međunarodne svemirske stanice (MSS).

Musabayev je prošlog mjeseca u obraćanju parlamentu rekao da će Kazahstan zatražiti smanjenje lansiranja raketa "Proton-Em" pomoću kojih Rusija šalje satelite u orbitu.

On je optužio Moskvu da krši sporazum gradnjom novog lansirnog centra u bazi za rakete "Angara" i pozvao je na izvršenje revizije dogovora o najmu Baikonura.

Baikonur, veliki kompleks usred stepe u Kazahstanu, predstavlja centar ruske povezanosti sa svemirom još od početka svemirske trke pedesetih godina prošlog vijeka.

Sa te lansirne stanice u svemir je krenuo prvi astronaut Jurij Gagarin 1961. godine.

Poslije raspada SSSR-a, Rusija je "naslijedila" bazu i iznajmljivala je kompleks od Kazahstana za 115 miliona dolara godišnje, prema ugovoru koji ističe 2050. godine.

Baikonur je grad u kojem se uglavnom govori ruski jezik, vladaju ruski zakoni i patrolira ruska policija, ali sve veće tenzije ukazuju na to da bi to uskoro moglo biti okončano.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...