{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Morskim algama protiv zagađenja

N
28.3.2005. u 23:09
0
0
Morskim algama protiv zagađenja
0
Morskim algama protiv zagađenja
Jedna vrsta morskih algi mogla bi, poput spužve, čistiti onečišćenja u oceanima, rijekama i drugim vodenim medijima, tvrde naučnici koji su razvili tu vrstu algi.
Radi se o algi porfiri, tipu algi poznatih u Japanu po imenu «nori», koje se koriste kao omot japanskog kulinarskog specijaliteta, sušija.

Trenutno, ta vrsta alge može «upiti» i neutralizirati TNT koji iscuri iz neeksplodiranih granata i mina, jer je i stvorena na zahtjev američke mornarice koja je željela očistiti područja u kojima vojni brodovi vježbaju gađanje. No, biolog Donald Cheney sa Univerziteta Northeastern u Bostonu, tvrdi da bi alga mogla očistiti bilo što za što bi ju se «programiralo».

Upravo u ovom posljednjem i leži problem s tim superčistačem: ta je alga proizvod genetičkog inženjeringa. Prema važećim propisima, ona ne smije biti puštena nigdje u prirodu. Skupine za zaštitu okoliša tvrde da bi uvođenje genetski dizajnirane alge u bilo koje prirodno stanište predstavljalo biološko zagađenje, čije se posljedice po postojeće vrste ne mogu procijeniti, niti spriječiti.

Ekipa naučnika, na čelu s profesorom Cheneyem, trenutno pokušava procesom prirodne selekcije doći do sličnog tipa porfire kakav su stvorili uvođenjem stranog gena u genom alge. Kako kažu, već su došli do gotovo jednako efikasnog «čistača», koji će, za razliku od umjetnog prototipa, moći testirati u prirodi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: