Zaintrigirala mještane
2

More izbacilo lobanju bez očiju na plažu u Velikoj Britaniji, utvrđeno da je riječ o foki

L. K.
Na jednoj od plaža u Lincolnshireu u Velikoj Britaniji more je izbacilo lobanju na kojoj nema otvora za oči te niko ne zna objasniti o kojoj se životinji radi. Pronašla ju je žena koja je šetala plažom sa svojim psom dok je sakupljala smeće.

"Nisam mogla vjerovati svojim očima kada sam je vidjela. Mislim da je riječ o lobanji foke koju je razbila plima, nedostaje joj gornji dio lobanje, a donji je deformisan", rekla je pronalazačica.

Napravila je nekoliko fotografija lobanje te ih je podijelila na internetu i tako započela debatu u kojoj su učestvovali mnogi korisnici interneta pokušavajući dokučiti o kojoj se životinji radi.

The Independent je kontaktirao Londonskog veterinara koji je kazao kako je riječ o ostatku lobanje brahicefaličnog psa koji nalikuje francuskom buldogu ili mopsu, što znači da je imao kratku njušku. Rekao je i kako bi to moglo biti nepravilno razvijeno štene.

Cijela situacija je bila još interesantnija kada je veterinar kazao da bi crvenilo lobanje moglo biti posljedica krvarenja od traume na glavi, ali je također istakao kako se to crvenilo može dogoditi i nakon smrti ako tijelo ostane ležati na jednoj strani u lokvi krvi.

Međutim, misteriju su razbili istraživači iz Natural Historyja koji su kazali kako se radi o običnoj foki.

"To je lobanja obične foke, nedostaje joj gornji dio. To možemo sa sigurnošću reći, jer joj vidimo vilicu koja nalikuje vilici obične morske foke. Bilo je teško identificirati lobanju s obične fotografije, ali smo sigurni da se radi o foki", kazali su za The Independent.