Komunikacija sa svemirom
0

"Mona Liza" laserom poslana na Mjesec

SRNA
Naučnici NASA-e emitovali su laserom sliku remek-djela Leonarda da Vinchija "Mona Liza" do svemirskog broda koji kruži u orbiti oko Mjeseca i time obavili prvu lasersku komunikaciju u svemiru.

Laserski signal emitovan je aparatom iz američke države Maryland, a 386.000 kilometara dalje primio ga je NASA-in lunarni orbitalni svemirski brod, saopćili su naučnici.

"Ovo je prvi put da je ostvarena jednostrana laserska komunikacija na planetarnim distancama", izjavio je David Smith, jedan od naučnika iz ovog lunarnog programa.

On je rekao da bi u bliskoj budućnosti ovaj oblik jednostavne laserske komunikacije mogao da posluži kao rezerva za radijsku komunikaciju koju koriste sateliti.

"U daljoj budućnosti, ovo bi moglo da omogući komunikaciju sa prenosom veće količine podataka u poređenju sa sadašnjim radijskim vezama", rekao je Smith, a prenio vab sajt "Space".

Orbiter koji kruži oko Mjeseca odabran je za ovaj test jer je već bio opremljen laserskim prijemnikom. Većina svemirskih brodova koji danas istražuju Sunčev sistem koriste radijske signale, ali NASA prati lunarni orbiter i laserima.

Naučnici su podijelili poznatu Da Vinchijevu sliku na sekcije dimenzija 150 sa 200 piksela i potom ih emitovali laserom u pulsirajućem ritmu prema svemirskom bordu brzinom od oko 300 bita u sekundi.

Kada je orbiter primio čitavu sliku uspio je da je rekonstruiše i popravi greške koje su nastale usljed distorzije laserskog snopa pri prolasku kroz Zemljinu atmosferu. Brod je potom poslao sliku nazad na Zemlju radio-talasima.