NASA
0

Moguć život na dalekoj planeti

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Hubbleov svemirski teleskop otkrio je postojanje karbon dioksida i karbon monoksida u atmosferi jedne udaljene planete, što je veoma povoljan znak za razvoj izvanzemaljskog oblika života, objavila je NASA.

Putem Hubbleovog svemirskog teleskopa došli smo korak bliže dokazu o postojanju života na drugim planetama, stoji u izjavi američke svemirske agencije.

"Organske supstance kao što su karbon dioksid i karbon monoksid na ovoj planeti veličine Jupitera, udaljenoj 63 svjetlosne godine od Zemlje, mogu kreirati za život povoljne uslove, ali na spornoj planeti ipak je pretoplo za razvoj života", priznaje Ray Villard, jedan od NASA-inih istraživača.

No, istraživači dalje tvrde da kombinacija elemenata otkrivenih putem preciznog teleskopa, kao i otkriće plina metana na istoj planeti pruža odlične uslove da u budućnosti razvije neki oblik života sličan onom kojeg možemo naći na Zemlji.

Hubbleov svemirski teleskop (HST) je projekt nastao suradnjom NASA-e i Evropske svemirske agencije. Teleskop se nalazi u orbiti oko Zemlje i snima pet puta kvalitetnije slike svemirskih tijela i pojava. Posmatranja se mogu izvoditi u vidljivom, infracrvenom i ultraljubičastom dijelu spektra.

Hubble je na mnoge načine izmijenio predstave o svemiru i donio revoluciju u modernu astronomiju, a ime je dobio po istraživaču Edwinu Hubbleu i u orbitu je lansiran prije 18 godina.