{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moć dječije manipulacije

S
3.7.2007. u 19:00
0
0
Moć dječije manipulacije
0
Moć dječije manipulacije
Vještina obmane do sada je primjećivana samo kod djece u starosnoj dobi oko šest godina, ali nove studije rađene na Univerzitetu Portsmouth pokazuju da bebe u dobi od šest mjeseci mogu slagati i manipulirati svojim roditeljima i okolinom uopće.
Bebe obmanu iskazuju lažnim osmijehom ili suzama. Kada napune dvije godine, djeca su već u stanju smjelim manipuliranjem izbjeći kazne.

Dr. Vasudevi Reddy, vođa studije i njen tim, izučavali su ponašanje kod 50 beba i njihovih roditelja.

Stručnjaci su po završetku razgovora sa djecom i njihovim roditeljima klasificirali sedam različitih kategorija obmane kod djece, a koje ona koriste u dobi između šest mjeseci i tri godine.

Mala djeca brzo shvate da, koristeći lažne osmijehe ili suze, mogu zadobiti traženu pažnju. Već u dobi od osam mjeseci, djeca se počinji koristiti komplikovanijim oblicima obmane kako bi zavarali svoje roditelje, skrenuli im pažnju u drugom smjeru i poništili roditeljske zabrane.

"Lažni plač je prvi oblik obmane koji djeca koriste, a koriste ga kako bi privukli pažnju iako im ustvari ništa ne fali", naglasila je Reddy u razgovoru za britanski Telegraph.

Rezultati studije jasno pokazuju da su djeca svjesna da određenim ponašanjem mogu postići željenu reakciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: