{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moć dječije manipulacije

S
3.7.2007. u 19:00
0
0
Moć dječije manipulacije
0
Moć dječije manipulacije
Vještina obmane do sada je primjećivana samo kod djece u starosnoj dobi oko šest godina, ali nove studije rađene na Univerzitetu Portsmouth pokazuju da bebe u dobi od šest mjeseci mogu slagati i manipulirati svojim roditeljima i okolinom uopće.
Bebe obmanu iskazuju lažnim osmijehom ili suzama. Kada napune dvije godine, djeca su već u stanju smjelim manipuliranjem izbjeći kazne.

Dr. Vasudevi Reddy, vođa studije i njen tim, izučavali su ponašanje kod 50 beba i njihovih roditelja.

Stručnjaci su po završetku razgovora sa djecom i njihovim roditeljima klasificirali sedam različitih kategorija obmane kod djece, a koje ona koriste u dobi između šest mjeseci i tri godine.

Mala djeca brzo shvate da, koristeći lažne osmijehe ili suze, mogu zadobiti traženu pažnju. Već u dobi od osam mjeseci, djeca se počinji koristiti komplikovanijim oblicima obmane kako bi zavarali svoje roditelje, skrenuli im pažnju u drugom smjeru i poništili roditeljske zabrane.

"Lažni plač je prvi oblik obmane koji djeca koriste, a koriste ga kako bi privukli pažnju iako im ustvari ništa ne fali", naglasila je Reddy u razgovoru za britanski Telegraph.

Rezultati studije jasno pokazuju da su djeca svjesna da određenim ponašanjem mogu postići željenu reakciju.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: