Naučnici upozoravaju
0

'Mobiteli su prljaviji od WC školjke'

Sarajevo-x.com
Mobilni telefoni su utočište za kolonije bakterija i virusa i trebaju redovno čišćenje nekim sredstvom za dezinfekciju, stoji u studiji istraživača s jednog turskog koledža.

Mobilni telefoni su u stalnom kontaktu s našim rukama i ustima putem kojih se bakterije prenose i naseljavaju u mobitel, a dosta ljudi telefon nosi u džepu u kojem se zbog odgovarajuće topline bakterije dalje razmnožavaju.

U analizi stručnjaka s turskog Univerziteta Ondokuz Mayis dokazano je da je 95% od 200 analiziranih mobitela preplavljeno bakterijama, dok je 5% mobitela bilo nešto manje 'zagađeno'.

Ove bakterije vrlo su opasne, posebno za djecu i pacijente u bolnicama koji su osjetljiviji na zarazu, dodaju stručnjaci, jer u jednom mobitelu ima 'više bakterija nego u WC školjki'.

Istaknuto je da mobiteli trebaju redovno čišćenje proizvodima na bazi alkohola ili nekim specijaliziranim sredstvima za dezinfekciju plastike koji se danas bez problema mogu nabaviti u većim trgovačkim centrima i prodavnicama tehničke robe.

Ukoliko vas interesuje kako izgleda mobilni telefon prije i poslije čišćenja, pogldajte u ovom prilogu jedne američke televizijske kuće: