|

Misteriozni krateri na Sibiru predstavljaju opasnost za cijelu planetu

Misteriozni krateri na Sibiru predstavljaju opasnost za cijelu planetu
49
Klix.ba
1.8.2017. u 07:50
61
komentara
49

dijeljenja
Misteriozni krateri na Sibiru predstavljaju opasnost za cijelu planetu Foto: Screenshot
Visoke temperature na sjeveru Sibira uzrokovale su otvaranje misterioznih velikih kratera, što bi moglo dovesti od velikih posljedica, piše CNBC. Permafrost (vječni led na Sibiru) se odmrzava i izaziva velike promjene u izgledu krajolika i ekologiji regije, što predstavlja ozbiljnu opasnost za ljude.
"Posljednji put smo svjedočili otapanju permafrosta prije 130.000 godina i to je bio prirodni fenomen zbog promjena u Zemljinoj orbiti. No ovako brzo otapanje nije se nikada prije dogodilo. Zagrijavanje do kojeg je došlo prije 130.000 godina trajalo je nekoliko hiljada godina, a sada temperature rastu i za samo nekoliko desetljeća", rekao je Gideon Henderson, profesor prirodnih nauka na Univerzitetu Oxford.

Objasnio je kako u normalnim uvjetima vječni led reguliše stepen ugljendioksida u okruženju tako što zarobljava jedan njegov dio iz atmosfere. U slučaju Sibira događa se obrnuti proces.

"Kada permafrost oslobodi ugljendioksid to će još više ubrzati zagrijavanje u budućnosti", rekao je.

Od 2014. na Sibiru je pronađeno nekoliko ogromnih kratera od kojih je jedan bio širok 15 metara. Postoji nekoliko teza o tome kako se formiraju krateri, ali nijedna od njih nije dokazana. Vladimir Romanovski, profesor geofizike na Univerzitetu na Aljasci, ističe da ulogu u njihovom otvaranju ima prisustvo metana u ledu.

Prema jednoj teoriji, krateri nastaju kada eksplodiraju zarobljeni plinovi, a u tom procesu oslobađaju se ugljendioksid, metan i staklenički plinovi. Naučnici kažu da je pitanje da li je formiranje tih kratera pridonijelo značajnim količinama stakleničkih plinova u atmosferi.

"Nema procjene koliko metana se oslobađa u atmosferu, jer ne znamo kako ti krateri nastaju", rekao je Romanovski.

Henderson ističe da brzina i tipovi ispuštenih plinova nisu poznati, kao što nije poznato ni da li se metan razgrađuje u ugljendioksid prije ili nakon njegovog oslobađanja.

Odmrzavanje i promjena klime već negativno utječu na živote stanovnika sjevernog Sibira.

"Ljudi iz ove regije ovise o smrznutom tlu za infrastrukturu. Kako se zemlja topi urušavaju se pruge, raspadaju ceste, a zgrade tonu. To se već događa", objasnio je Henderson.

Ako se topljenje nastavi povećat će se prijetnje infrastrukturi, a naročito velikim industrijskim područjima, uključujući naftna i plinska polja.

"Ako se ispostavi da eksplozije plina dovode do pojave kratera, to može imati dugoročne posljedice", rekao je Romanovski.

Ruska vlada i kompanije, a naročito kompanije koje se bave eksploatacijom plina, finansiraju istraživanja ovih fenomena koji bi trebali dati konačne odgovore o misterioznim sibirskim rupama.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...