Nauka
13

Misteriozni fosil hiolit pronašao svoje mjesto na stablu života

Klix.ba
Nepoznata životinja koja je prije 500 miliona godina živjela na dnu okeana dodana je na drvo života. Ovo stvorenje nije ranije naučno klasificirano jer je prvi fosil otkriven prije 175 godina.

Novi fosili su pronađeni u Kanadi, a istraživanje je objavljeno u časopisu "Natura". Josip Moysiuk s Univerziteta u Torontu došao je do ovog otkrića nakon analize više od 1.500 primjeraka iskopanih sa stijena u Kanadi i SAD-u.

"Hijoliti su morske životinje poznate cijelom svijetu uglavnom iz fosila njihovih ljuštura", rekao je Moysiuk za BBC.

Hioliti su imali oklop u obliku konusa, pipke za hranjenje i dodatke koji su djelovali poput nogu. Spadaju u grupu beskičmenjaka koja uključuje životinje poput školjki i glavonožaca.

Pojavljuju se u fosilnim zapisima prije 530 miliona godina, a živjeli su do prije nekih 250 miliona godina.

U prošlosti su hioliti dovođeni u vezu s mekušcima u koje danas spadaju lignje, školjke i puževi. Međutim, novo istraživanje ukazuje na to da su zapravo više povezani lofoforatima u koje, između ostalih, spadaju lampa školjke.

Hioliti su postojali na početku kambrija (razdoblje od prije 540 miliona godina), a Joseph Moysiuk kaže da postavljanje hiolita na stablo života rješava dugu paleontološku zagonetku o tome šta su zapravo ta "stvorenja".

"Otkrili smo neke nove karakteristike ove grupe fosilnih životinja i to nam je omogućilo otkrivanje evolucijske historije njihove grupe tako da sada znamo gdje se tačno nalaze na drvetu života", rekao je Moysiuk.

Dr. Martin Smith s Univerziteta Durham u Velikoj Britaniji, koji je također radio na fosilima, rekao je da postavljanjem hiolita na drvo života naučnici imaju bolju sliku o životu u morima u antičkom periodu.

To daje uvid u Perm-Trijas izumiranje, najpoznatije izumiranje u historiji Zemlje, u kojem je do 96 posto svih tadašnjih morskih vrsta i oko 70 posto kopnenih vrsta kičmenjaka izumrlo. Tada su, između ostalih, istrebljeni i hioliti.