Nauka
0

Misteriozne i opasne bakterije ispod glečera?

Sarajevo-x.com
Bakterije koje se nalaze zaleđene u glečerima mogle bi dovesti do revolucije mikroba kako globalno zagrijavanje otapa ledene površine. Naučnici smatraju da je nemoguće da zamrznuti "vanzemaljski" mikrobi napadnu ljude i dovedu do izumiranja ljudske rase, ali je moguće da se oslobode bakterije stare nekoliko miliona godina.

Globalno topljenje ledenih površina nije opasno samo zbog povećavanja razine vode. Ispod leda debelog nekoliko metara nalaze se "uspavane" bakterije koje su ostale zamrznute od vremena ledenog doba. Neke su stare i po nekoliko miliona godina, prenosi LiveScience.

Iako klice mogu preživjeti tako dugo u ledu, naučnici osporavaju navode da bi neki vanzemaljski bakcili koji su s meteorima došli iz svemira, mogli poharati zemlju i dovesti ljudsku rasu do izumiranja. Naročito osporavaju da bi na meteorima mogli pronaći zamrznutu DNK bića s neke udaljene planete.

Ipak, naučnici smatraju da bi im istraživanja o tome kako preživljavaju klice u ledu mogle biti od pomoći za zamrzavanje ljudi koje bi se kasnije moglo oživjeti.

Najstariji led poznat naučnicima nalazi se na Antarktiku u suhim dolinama velikih planina. Istraživači su otopili pet blokova leda kojeg su izrezali iz te regije i otkrili da sadrže bakterije stare od 100 000 do 8 miliona godina.

Kako bi izbjegli kontaminaciju leda današnjim klicama koje bi mogle dovesti do pogrešnih rezultata, naučnici su se koristili posebnim metodama koje su omogućile sterilizaciju.

Pronađene bakterije su uzeli i uzgojili ih u laboratoriju. Doznali su da se mlađe bakterije vrlo lako i brzo razmnožavaju, dok se one starije uduplaju svakih 70 dana. Naučnici smatraju da je to zbog kosmičke radijacije koja ih je oslabila vremenom.

Opasnost je velika jer u slučaju topljenja tih starih glečera, mikrobi bi mogli ući u ocean i pospješiti svoj imunitet, ojačati i postati prijetnja morskom životu. Biolozi smatraju da je malo vjerovatno da bi ove bakterije mogle naškoditi ljudima, ali rizik uvijek postoji.

Teorije o tome da je život na Zemlji nastao zahvaljujući meteoru koji je nosio bakterije su odbačene, jer, kako smatraju naučnici, bića na Zemlji su se ovdje i razvila.