Hiljadama godina stare
25

Misteriozne i lijepo uklesane deve u prirodnoj veličini otkrivene u pustinji Saudijske Arabije

F. H.
Foto: Maria Guagnin, et al
Foto: Maria Guagnin, et al
Arheolozi su dokumentovali grupu ureza koje prikazuju deve na stijeni koja se izdiže blizu južnog ruba pustinje Nafud u Saudijskoj Arabiji.

Monumentalno umjetničko djelo prikazuje desetak divljih deva u prirodnoj veličini, sada izumrle vrste koja je nekada lutala ovim dijelom pustinje Arapskog poluotoka prije više hiljada godina, ali nikada nije dobila naučno ime, prema studiji objavljenoj u časopisu Arheološka istraživanja u Aziji.

Iako su mjesto, nazvano Sahout, već neko vrijeme prepoznavali drugi arheolozi, ovo je prvi put da je netko primijetio rezbarije deve na izbočenju.

Maria Guagnin, et al
Maria Guagnin, et al

"Saznali smo za mjesto iz drugog rada - ali je bilo teško pronaći ploču jer njena lokacija nije bila precizna, a ovo nije lak krajolik za navigaciju", glavna autorica studije Maria Guagnin, postdoktorandica na Institut za geoantropologiju Max Planck u Njemačkoj, rekla je za Live Science.

Pronalaženje izdanaka u pješčanim dinama nije bio jedini izazov. Budući da urezi imaju novije bakropise koji preklapaju deve, postoji dodatni sloj misterije koji okružuje koja je kultura stvorila umjetničko djelo i kada.

Također ne pomaže ni to što je većina rezbarija napravljena unutar pukotina, što ih čini teškima za pristup i radiokarbonsko datiranje.

Međutim, radiokarbonsko datiranje dvaju rovova i dva ognjišta u blizini ukazuje da je mjesto Sahout više puta bilo naseljeno između pleistocena i srednjeg holocena.

Naturalistički stil rezbarija koji prikazuju krzno i spol životinja također nudi tragove o tome kada su stvorene.

"Ono što je najupečatljivije kod prekrasno urezanih deva je da su većina njih mužjaci. Neki urezi sadrže deve koje pokazuju svoju dullu, organ koji visi iz usta mužjaka deve, koji se koristi za privlačenje ženki", rekla je Guagnin.

Samo na temelju ove simbolike, istraživači su pretpostavili da je umjetnost mogla biti izrađena tokom sezone parenja. Ovo je također poznato kao kolotečina i događa se između novembra i marta, prema Veterinary World.

"Divlje deve također još nisu promijenile svoje krzno i još su imale zimsku dlaku. Nema poznatog izvora vode, tako da je možda nešto drugo dovelo ljude ovamo. Možda je to bila dobra tačka za zaustavljanje na putu do druge lokacije. Mora da je bila važna lokacija, ali trenutno nismo sigurni zašto", rekla je Guagnin.

Sahout nije jedino mjesto u Saudijskoj Arabiji na kojem su pronađene rezbarije deva. Godine 2018. arheolozi su otkrili 2.000 godina staru "paradu" deva u prirodnoj veličini u pokrajini Al-Jouf u sjeverozapadnoj saudijskoj pustinji.