Neobičan prizor
9

"Misteriozna spirala" snimljena na nebu iznad Aljaske

D. B.
Foto: Elizabeth Withnall
Iskusni posmatrači aurore i fotografi bili su potpuno zbunjeni kada se tokom vikenda iz uobičajene svjetlozelene svjetlosti na nebu pojavila ogromna "misteriozna spirala".

Todd Salat je godinama fotografisao sjevernu polarnu svjetlost te je čak dobio nadimak "The Aurora Hunter", no dva sata poslije ponoći je prvi put vidio "svjetleći krug na nebu" koji je "plovio" kroz svjetla iznad Donnelly Domea jugoistočno od Fairbanka na Aljasci.

On je fotografisao neobični oblik koji je izgledao kao ogromna maglovita i sjajna spiralna galaksija, koja lebdi tik iznad planine usred zelene aurore. I nije bio jedini.

Kilometrima dalje na sjeverozapadu Aljaske je sličan prizor uočila Elizabeth Withnall.

"Bila sam napolju i posmatrala auroru kad sam ugledala 'najluđu' stvar na nebu. Često viđam čudne prizore na nebu, ali ovo je bilo nevjerovatno", kazala je ona.

Njene fotografije prikazuju isti masivni oblik u jakom kontrastu naspram noćnog neba.

Withnall se nadala da će misteriozna spirala dovesti do pojave svemirskog broda i vanzemaljaca, no ovaj prizor definitivno nije povezan s njim. Don Hampton s Geofizičkog instituta na Univerzitetu Aljaska je nekoliko puta vidio ovakav prizor koji se pojavio nakon ispuštanja goriva iz rakete.

"Kada to rade na velikim visinama, gorivo se pretvara u led, a ako je izložen suncu kada ste vi u mraku na Zemlji, onda ga možete vidjeti kao vrstu velikog oblaka, ponekad u obliku vrtloga. To nije galaksija, nego samo vodena para koja reflektuje sunčevu svjetlost", kazao je Hampton za AP.

Neobični prizor je zapravo rezultat lansiranja rakete kompanije SpaceX iz baze svemirskih snaga Vandenberg, koje je obavljeno nekoliko sati ranije. Riječ je o raketi Falcon 9 koja je ponijela u orbitu više od 50 satelita.

Ispuštanje goriva je uočeno iz Aljaske i proizvelo je oblik spirale.