Nauka
0

Misteriozna pećina u meksičkoj piramidi

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Arheolozi su otvori 30 godina zapečaćenu pećinu u unutrašnjosti jedne meksičke piramide kako bi potražili dokaze propasti jedne od najvećih antičkih civilizacija.

Kamene piramide na samo sad vožnje od današnjeg Mexico Cityja izgradili su Asteci oko 1500. godine, malo prije nego što su tu stigli španski istraživači. Ali, malo se zna o ovoj civilizaciji koja je izgradila 'vječni grad' sa geometrijskim hramovima i arhitekturom koja se služila za izvođenje ceremonija, a koji je napušten oko 700. godine.

Naučnici sada iskopavaju pećinu na šest metara ispod zemlje putujući kroz tunele duge i do 90 metara.

Iskopavanja su počela ovog mjeseca i mogla bi ponuditi ključne informacije o svetim ritualima nekadašnjih ovdašnjih naseljenika, prenosi Reuters.

"Smatramo da je pećina imala svrhu svetišta," rekao je Alejandro Sarabia, meksički arheolog. "Žrtvenici su se nalazili na samom kraju tunela i bili su dio konstrukcije piramide pri samoj gradnji. Želimo otkriti šta su to antički ljudi ovdje zapečatili."

Tunel je prethodno otkriven 1970. godine ali je ubrzo potom zatvoren za istraživanja i mnoga od pronalazaka su izgubljena kad je arheolog koji ju je pronašao pronađen mrtav.