{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Misteriozna "mumija koja vrišti"

S
11.11.2008. u 12:14
0
0
Misteriozna "mumija koja vrišti"
0
Misteriozna "mumija koja vrišti"
Bilo je to otkriće koje ledi krv u venama. Mumija mladića sa svezanim rukama čije je lice odavalo sliku strašnog vriska i boli. Ko je on i kako je umro, ostalo je pitanje.
Jednog vrelog ljetnog dana u junu 1886. Gaston Maspero, vođa egipatskog tima za iskopavanja konačno je otkrio mumije 40 kraljeva i kraljica pronađenih par godina prije u skrovištu u blizini Doline kraljeva.

Otkriće njihovih grobova južno od Kaira bilo je oduševljavajuće. Tu su skriveni od svijeta stoljećima ležali egipatski faraoni, ali tijelo "mumije koja vrišti" bilo je drugačije. Nalazilo se u običnom, nedekorisanom kovčegu koji nije nudio nikakve podatke o identitetu ukopanog.

Bila je to nerješiva zagonetka, ali kad je otvorio kovčeg, Maspero je bio još više šokiran. Tamo se nalazilo tijelo muškarca čije je lice ostalo zarobljeno u vječnom vrisku. Dakle, bila je to mumija, odlično očuvana, ali mumificirana u smrtnom momentu i na čijem se licu očitavala strašna bol.

Stari Egipćani su vjerovali da je identitet ključ za zagrobni život. Ova mumija nije imala ništa što bi ukazivalo na to ko je, tako da je očigledno bila osuđenja na prokletstvo. Ruke i stopala mladića bili su tako snažno svezani da su ostali otisci i na samim kostima.

Anonimna mumija nazvana je "Čovjek E", a tadašnja autopsija nije ponudila ništa bitno. Neki naučnici su vjerovali da je muškarac bio otrovan, te je tako sačuvao agoniju na licu hiljadama godina, dok su neki uvjereni da je on bio sin egipatskog vladara Ramsesa III koji je bio upleten u pokušaj njegovog svrgavanja s prijestolja. Neki smatraju da je nekonvencionalni način njegovog mumificiranja pokazatelj da uopšte nije bio Egipćanin već član rivalske dinastije Hittite.

Skoro 130 godina nakon pronalaska tijela, tim naučnika poslužio se modernim forenzičkim tehnikama ne bi li riješio misteriju. CT skener, x-zraci i rekonstrukcija lica upotrebljivani su da bi se došlo do zaključka.

Ono što se ovim moglo potvrditi je da je "Čovjek E" zaista princ Pentewere, stariji sin Ramsesa III koji je sa svojom majkom Tiy planirao ubistvo faraona i preuzimanje trona.

Kako je zavjera otkrivena, počinioci su dovedeni pred sud, objasnila je doktorica Susan Redford, egiptolog iz Pennsylvanije. Izrečena im je smrtna kazna, ali papirus na kojem je to zabilježeno ističe da je Pentewere pošteđen. Vjerovatno mu je zbog kraljevskog statusa dozvoljeno da počini samoubistvo, a on je to i učinio popivši otrov, smatra naučnica.

Ukopan je sa netaknutim unutrašnjim organima, što je također bilo neobično, te pojedinci sumnjaju da je mumificiran negdje drugo, a možda uopšte i nije bio u Egiptu. Neki akademici smatraju da je ovaj princ samo putovao u Egipat kako bi upoznao svoju suprugu.

Kad su u pitanju godine, piše Daily Mail, neki vjeruju da je bio u ranim dvadesetim kad je umro, dok mu pojedini daju i 40. 3D snimak njegove glave ukazuje na to da je bio snažan i zgodan, sa naglašenim nosom i dugom vilicom.

"Čini mi se da ja ovaj čovjek sjedio u Kairskom muzeju čekajući da ga neko identifikuje", kaže doktor Zahi Hawass. "Sad zaista vjerujem da ovaj nepoznati čovjek više nije tako nepoznat."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: