{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Misterije ljudskog tijela

S
29.6.2007. u 13:51
0
0
Misterije ljudskog tijela
0
Misterije ljudskog tijela
Ljudsko tijelo predstavlja savršenstvo i fascinantan sklad funkcionisanja njegovih brojnih sastavnih dijelova. Uprkos stalnom izučavanju tijela, ono svojim funkcijama još uvijek zna iznenaditi i najbolje stručnjake. Pored sveg savršenstva, tijelo predstavlja i neiscrpan izvor tajni koje iz dana u dan otkrivamo.
[SLIKA]2[/SLIKA]Pozicija tijela utječe na pamćenje

Ne možete se sjetiti godišnjice braka? Spustite se na koljena. Sjećanja su urezana duboko u naša čula. Dovoljna je jedna rečenica ili neki zvuk kako bi se evocirala davno zaboravljena sjećanja iz djetinjstva. U magazainu "Cognition" nedavno je objavljena studija koja dokazuje da se ljudi sjećaju stvari mnogo brže ukoliko svoje tijelo slučajno postave u poziciju u kojoj je bilo u toku tog određenog iskustva. Sjećanja će se pojaviti sasvim iznenadno, ali sasvim jasno i razgovjetno.

Hiljade jajnih ćelija se ne iskoriste

Ovulacija je izbacivanje jajnih ćelija iz jajnika. Rezultat ovulacije je i proizvodnja hormona estrogena i progesterona koji se "pripremaju" za oplodnju jajne ćelije i trudnoću. Žene u četrdesetim godinama počinju proizvoditi manju količinu hormona tokom ovulacije. Prosječna žena u adolescenciji ima oko 34.000 nerazvijenih jajnih folikula, a samo 350 njih sazrijeva.

[SLIKA]1[/SLIKA]Svijet se smije sa vama

Dovoljno je da posmatrate kada neko zijeva i sami počinjete zijevati. Sa smijehom je prilično slična situacija. Slušanje smijeha stimuliše dio mozga koji je povezan i koji kotroliše pokrete lica. Mimika ima značajnu ulogu u društvenoj interakciji, stoga bi se moglo reći da je zijevanje, smijanje, plakanje i kihanje zarazno ukoliko se nalazite u društvu, a neko iz tog društva zijeva, smije se, kiše ili plače.

U našem stomaku krije se korozivna kiselina

U ljudskom stomaku se nalazi opasna kiselina, slična korozivnoj mješavini kakva se koristi u metalnoj industriji. No struktura našeg tijela ovu otrovnu supstancu čuva u digestivnom traktu gdje je odgovorna za funkcionalnu preradu hrane.

[SLIKA]3[/SLIKA]Dobra hrana potiče produktivne misli

Naš mozak zahtijeva oko 20% kalorija i kisika iz našeg tijela da bi mogao razvijati plodonosne misli. Kako bismo obezbijedili glavu izvorima za kvalitetno razmišljanje, tri moždane vene konstantno odvode kisik u naš mozak. Što se kalorija tiče, to je posao koji sami moramo završiti (neće nam biti teško) kako bi naš mozak besprijekorno funkcionisao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: