{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Misterije ljudskog tijela

S
29.6.2007. u 13:51
0
0
Misterije ljudskog tijela
0
Misterije ljudskog tijela
Ljudsko tijelo predstavlja savršenstvo i fascinantan sklad funkcionisanja njegovih brojnih sastavnih dijelova. Uprkos stalnom izučavanju tijela, ono svojim funkcijama još uvijek zna iznenaditi i najbolje stručnjake. Pored sveg savršenstva, tijelo predstavlja i neiscrpan izvor tajni koje iz dana u dan otkrivamo.
[SLIKA]2[/SLIKA]Pozicija tijela utječe na pamćenje

Ne možete se sjetiti godišnjice braka? Spustite se na koljena. Sjećanja su urezana duboko u naša čula. Dovoljna je jedna rečenica ili neki zvuk kako bi se evocirala davno zaboravljena sjećanja iz djetinjstva. U magazainu "Cognition" nedavno je objavljena studija koja dokazuje da se ljudi sjećaju stvari mnogo brže ukoliko svoje tijelo slučajno postave u poziciju u kojoj je bilo u toku tog određenog iskustva. Sjećanja će se pojaviti sasvim iznenadno, ali sasvim jasno i razgovjetno.

Hiljade jajnih ćelija se ne iskoriste

Ovulacija je izbacivanje jajnih ćelija iz jajnika. Rezultat ovulacije je i proizvodnja hormona estrogena i progesterona koji se "pripremaju" za oplodnju jajne ćelije i trudnoću. Žene u četrdesetim godinama počinju proizvoditi manju količinu hormona tokom ovulacije. Prosječna žena u adolescenciji ima oko 34.000 nerazvijenih jajnih folikula, a samo 350 njih sazrijeva.

[SLIKA]1[/SLIKA]Svijet se smije sa vama

Dovoljno je da posmatrate kada neko zijeva i sami počinjete zijevati. Sa smijehom je prilično slična situacija. Slušanje smijeha stimuliše dio mozga koji je povezan i koji kotroliše pokrete lica. Mimika ima značajnu ulogu u društvenoj interakciji, stoga bi se moglo reći da je zijevanje, smijanje, plakanje i kihanje zarazno ukoliko se nalazite u društvu, a neko iz tog društva zijeva, smije se, kiše ili plače.

U našem stomaku krije se korozivna kiselina

U ljudskom stomaku se nalazi opasna kiselina, slična korozivnoj mješavini kakva se koristi u metalnoj industriji. No struktura našeg tijela ovu otrovnu supstancu čuva u digestivnom traktu gdje je odgovorna za funkcionalnu preradu hrane.

[SLIKA]3[/SLIKA]Dobra hrana potiče produktivne misli

Naš mozak zahtijeva oko 20% kalorija i kisika iz našeg tijela da bi mogao razvijati plodonosne misli. Kako bismo obezbijedili glavu izvorima za kvalitetno razmišljanje, tri moždane vene konstantno odvode kisik u naš mozak. Što se kalorija tiče, to je posao koji sami moramo završiti (neće nam biti teško) kako bi naš mozak besprijekorno funkcionisao.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: