{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Misterija "kokoš i jaje" konačno rješena

S
15.7.2010. u 15:50
0
18
Misterija "kokoš i jaje" konačno rješena
0
Misterija "kokoš i jaje" konačno rješena
Britanski naučnici vjeruju da imaju odgovor na vijekovima staro pitanje - Šta je starije, kokoš ili jaje?
Naučnici su otkrili da je formiranje jajeta moguće samo zahvaljujući proteinima koji se nalaze u kokošijim jajašcima. To znači da je jaje moralo biti oformljeno u kokoški, objavio je magazin "The Sun".

Protein pod nazivom ovokledidin-17 ubrzava stvaranje ljuske. Naučnici sa Univerziteta Sheffield i Warwick u Engleskoj su koristili specijalne kompjutere kako bi analizirali strukturu jajeta te su saznali da su proteini ključni u pokretanju procesa kristalizacije koji pretvara kalcij-karbonat u kristale kalcita koji izgrađuju ljusku jajeta.

Dr. Colin Freeman sa Univerziteta u Sheffieldu kaže da se prije pretpostavljalo da je jaje nastalo prije kokoške, ali sada postoje dokazi da je zapravo kokoš nastala prva.

"Ovokledidin-17 je poznat otprije i povezivan je sa strukturom ljuske jajeta, ali nakon detaljnijeg istraživanja vidjeli smo kako zapravo kontrolira cijeli proces. Interesantno je da različite vrste ptica imaju i različitu vrstu proteina koji obavljaju istu funkciju. Ovo bi otkriće moglo pomoći ka otkrivanju novih materijala u budućnosti", dodao je dr. Freeman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: