Nauka
0

Mislima kontrolirana ručna proteza

ComPress
Sredinom novembra je u Beču je predstavljen novi medicinski uspjeh na području plastične hirurgije: doktorski tim iz Opšte klinike grada Beča je još 2006. godine po prvi put u historiji medicine izvršio implantaciju ručne proteze koju je moguće kontrolirati mislima. Ovu high-tech-protezu je razvila naučna ekipa austrijske firme Otto Bock Healthcare Wien.

Nakon strujnog udara visokog naboja Christian Kandlbauer je izgubio obje ruke. Međutim dijelovi nerava, koji vode od mozga do ruku nisu ostećeni. Tako je bečki tim doktora mladom Kandlbaueru u 20-satnoj operaciji ugradio tzv. bioničku protezu, povezavši neoštećene nerve sa mišićima grudnog koša. Međutim, bilo je potrebo nekoliko mjeseci ustrajne vježbe da bi mišići grudnog koša ojačali za slanje dovoljno snaznih podražaja na senzore proteze. Sada je Kristian u stanju da mislima kontrolira svoju bioničku protezu.

Sedam pokretnih zglobova omogućavaju čak i pokrete ramenom. Osim toga, nosilac ove proteze je istovremeno u stanju da upravlja sa više zglobova, što omogućava harmonične i prirodnije pokrete. Dosadašnje proteze su obično imali ograničene mogućnosti pomjeranja, i to u laktu i šaci. Christian je prvi nosilac bioničke proteze izvan SAD-a, a uopće treći na svijetu.

Naučnici bečkog Medicinskog fakulteta za decembar 2007. najavljuju i novinu u oblasti operativne medicine: Zahvaljujući endoskopu i novom medicinskom instrumentu, tzv. "Megachannelu" operacije slijepog crijeva će se ubuduće raditi bez narkoze i otvaranja stomačnog predjela. Operacija će se slično rektoskopiji odvijati preko debelog crijeva. "Megachannel" je izum bečkog naučnog tima u saradnji sa američkom firmom Minos Medical.