{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Misija na asteroid

S
19.9.2008. u 17:39
0
2
Misija na asteroid
0
Misija na asteroid
Foto: AP
Naučnici iz Evropske svemirske agencije planiraju novu misiju pod nazivom "Marco Polo" koja će im pomoći da saznaju više informacija o Sunčevom sistemu. Cilj misije je slanje letjelice u svemir koja će izbušiti jedan od asteroida i sakupljeni materijal donijeti na Zemlju, stoji u saopštenju ove agencije.
Naime, ESA-ini naučnici u okviru misije na asteroid mogli bi u sljedećih deset godina lansirati letjelicu u svemir koja će bušiti površinu odabranog asteroida, manjih dimenzija, blizu Zemlje, te vršiti analize prašine i kamenčića.

Planovi za misiju trenutno se izrađuju u ustanovama pomenute agencije u Stevenageu. Finalne odluke bit će donešene u narednih nekoliko godina, dok bi do lansiranja navedene letjelice moglo doći krajem dekade.

"Moramo sagledati i misliti na sve aspekte misije. Kako da dizajniramo letjelicu, odredimo putanju do jednog od mnogobrojnih asteroida u svemiru, te iskalkulišemo da koristimo najmanju letjelicu, najmanju količinu goriva i raketu malih dimenzija", objasnio je dr. Ralph Cordey, koji je odgovoran za kompleks prostorija u kojem se vrše planovi za misiju.

Asteroidi su ostaci formacije Sunčevog sistema od prije čak 4,6 milijardi godina. Misije koje uključuju ove prastare ostatke nemaju značajnu naučnu vrijednost, ali uvelike unapređuju razvoj tehnologije koja je potrebna da bi se takva jedna misija uspješno obavila.

Pored misija slijetanja na asteroide, jedan od glavnih ciljeva Evropske svemirske agencije je i završetak misije na Marsu kada će letjelica poslana na 'crvenu' planetu donijeti sa sobom komade stijena sa Marsa zbog njihovog analiziranja u laboratorijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: