Vrijedno otkriće
41

Miševi mogu naučiti pjevati, tvrde naučnici

Klix.ba
Naučnici su dokazali da miševi stvarno mogu naučiti pjevati. Muški miševi, koji piskutavim glasom "pjevuše" da bi pridobili naklonost ženki, mijenjaju svoju pjesmu u zavisnosti od toga da li imaju konkurenciju.

Rezultati posljednjeg istraživanja su pokazali da miševi mogu oponašati zvukove i naučiti složenije "melodije". Mislilo se da će ova sposobnost, poznata kao lokalno učenje, biti ograničena samo na određene životinje poput nekih ptica, delfina, kitova i slično.

Miševi se dosta koriste u medicinskim istraživanjima, a ovo otkriće bi moglo pomoći u rasvjetljavanju autizma i drugih problema u komunikaciji kod ljudi, prenose britanski mediji.

Već je poznato da muški miševi zvižde ili pjevaju kada se pokušavaju svidjeti ženkama, ali se pretpostavljalo da je njihovo oglašavanje instinktivno i da je "razmišljanje" vrlo malo uključeno u cijeli taj proces.

Međutim, kada su naučnici iz SAD-a stavili miševe iz različitih grupa u isti kavez, pokazalo se da je jedan od njih prilagodio svoje "pjevanje" kako bi zvučao poput ovih iz druge grupe.

Ostali dokazi da miševi mogu učiti pjevati došli su i iz niza drugih istraživanja u kojima je dokazano da njihov mozak ima sličnosti s ljudskim.

"Naše istraživanje je pokazalo da miševi posjeduju pet karakteristika koje su povezane s vokalnim učenjem. Ako se do kraja pokaže da smo bili upravu, ovo istraživanje će biti veliki podsticaj za istraživače koji proučavaju bolesti poput autizma i anksioznih poremećaja", rekao je Erich Jarvis, jedan od istraživača sa Univerziteta Duke u Sjevernoj Karolini.