Početak novog doba
42

Mirnes Kovač o vještačkoj inteligenciji: Bojim se da smo na početku jednog horor trilera

G. M.
Mirnes Kovač (Foto: Facebook)
Mirnes Kovač (Foto: Facebook)
Vještačka inteligencija (AI) u posljednje vrijeme je česta tema rasprava, a komentirao ju je i naš pisac i novinar Mirnes Kovač.

"Sjećate se filmova u kojima se roboti okrenu protiv ljudi. Evo Gates priznaje da ta mogućnost postoji, da se AI otme kontroli i da mašina odluči da su joj ljudi prijetnja!? Sjetite se da su ti filmovi na početku uvijek zabavni i idilični kao što je to slučaj danas kad s ushićenjem dijelimo zanimljive odgovore koje nam daje AIChatbot, pa čak i stihove koje sklada", napisao je Kovač.

Potom je citirao jednog svog prijatelja koji mu je rekao: "Ne radi se o dobrim ili lošim stranama umjetne inteligencije. Čak i da je sve dobro i korisno za čovječanstvo, problem je neviđena brzina promjene koju ova nova tehnologija stvara i posljedice toga. Ljudska priroda je ubrzavajuća i ta je činjenica oblikovala naše razumijevanje svijeta i samog vremena. Odjednom tlo na kojem stojimo eksplodira i mentalna probavna smetnja koja slijedi bila bi samo blagi simptom u usporedbi s drugim potencijalnim nesrećama. Dakle, što nam je činiti? Kako ja to vidim bilo bi gotovo nemoguće proizvoljno samo usporiti u sadašnjim okolnostima. Ali ako se posvetimo uvođenju razgovora o ciljevima ili svrsi svega ovoga u vezi s kodeksom vrijednosti ionako zbunjenog čovječanstva bez kompasa, to bi moglo ispraviti ugao putanje prema mirnijim i smislenijim horizontima. Govorimo o pitanjima od krajnje važnosti za našu budućnost."

Kovač je zaključio da se boji se da smo još uvijek tek na početku jednog horor trilera.