U misiji Roscosmosa
26

Milijarder Yusaku Maezawa ide na ISS prije putovanja oko Mjeseca

D. B.
Yusaku Maezawa (Foto: EPA-EFE)
Yusaku Maezawa (Foto: EPA-EFE)
Japanski milijarder Yusaku Maezawa spreman je na testno putovanje koje će uslijediti prije njegovog putovanja na Mjesec.

Maezawa će provesti 12 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici sa svojim asistentom Yotom Hiranom, koji će dokumentovati putovanje.

Oni će putovati s kosmonautom Alexanderom Misurkinom raketom Soyut MS-20 ruske svemirske agencije Roscosmos. Lansiranje je zakazano za danas.

Maezawa je prošao obuku koja je ttajala 100 dana, a njegov boravak na ISS-u je još jedan pokazatelj da putovanja civila na ISS postaju uobičajena. On i njegov asistent će biti prvi turisti koji će posjetiti stanicu u posljednjih deset godina, iako je Roscosmos u oktobru poslao režisera i glumicu da snime film.

Milijarder je u martu najavio da traži još osam ljudi koji će mu se pridružiti na sedmodnevnom putovanju oko Mjeseca, koje je planirano za 2023. godinu. Ako sve prođe kako treba, oni će postati prvi lunarni turisti kompanije SpaceX.

Maezawa je kupio sva sjedišta na ovom letu, a postao je poznat po svojim poklonima. Početkom 2019. godine je obećao podijeliti 900.000 onima koji odgovore na njegov tvit.