Nauka
0

Milijarder predstavio svemirsku letjelicu za prevoz turista

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Jeff Bezos, milijarder i osnivač kompanije za kupovinu preko interneta Amazon.com, predstavio je javnosti prve fotografije privatne svemirske letjelice koja bi širokim masama mogla u budućnosti omogućiti putovanje u svemir.

Video, koji možete pogledati na BBC-jevoj web stranici, prikazuje letjelicu konastog oblika sa četiri noge kako se uzdiže na visinu od oko 85 metara za deset sekundi, a potom se polako i kontrolisano spušta na zemlju.

Testni let letjelice Goddard održao se u novembru 2006. godine u zabačenom dijelu Texasa, ali su detalji leta tek sada objavljeni.

Ovim slikama Jeff Bezos je konačno prekinuo šutnju o aktivnostima njegove kompanije za svemirska istraživanja, Blue Origin.

[SLIKA]1[/SLIKA] “Radili smo strpljivo, korak po korak. Trudili smo se da smanjimo troškove putovanja u svemir što je više moguće kako bi ljudi mogli priuštiti da odu, ali i s nadom da ćemo na taj način moći bolje istražiti Sunčev sistem.”, piše Bezos na web stranici komapnije. “Do završetka ove misije treba još dosta vremena i mi radimo na tome metodično.”, piše Bezos.

Bezos je osnovao Blue Orgin 2000. godine sa namjerom razvijanja letjelice koja bi uzlijetala i slijetala vertikalno i koja bi njene putnike vodila do neistraženih dijelova svemira.

Krajni rok završetka radova nije određen, ali u dokumentima koje je objavila Američka federalna avijacijska udruga stoji da bi letovi mogli početi do 2010. godine.

Vezani članci