{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milijarder planira privatnu misiju na Mars već 2017. godine

21.11.2013. u 14:34
26
20
Milijarder planira privatnu misiju na Mars već 2017. godine
26
Milijarder planira privatnu misiju na Mars već 2017. godine
Dennis Tito (Foto: AFP)
Milijarder Dennis Tito otkrio je svoj plan za slanje dvojice astronauta na Mars već u decembru 2017. godine, navodeći kako bi tadašnji rijedak položaj planeta trebao biti iskorišten.
Inspiration Mars trebala bi biti američka misija koja će trajati 501 dan, a astronauti neće slijetati na površinu Marsa. Misija bi trebala iskoristiti rijetku priliku približavanja Zemlje i Marsa, što bi zahtijevalo minimalne količine raketnog goriva.

Dva odvojena leta potrebna su za ovu misiju. Tito je najavio kako će u prvom lansiranju NASA-ina raketa u orbitu odnijeti letjelicu koja će ići do Marsa, a drugo lansiranje će dovesti astronaute do letjelice.

"Predlažemo slanje dva astronauta, muškarca i žene, do udaljene strane Marsa. Za 501 dan preći će put od 505 miliona kilometara i vratiti se na Zemlju. Misija će se odvijati u saradnji sa NASA-om, u ime Amerike i za dobro čovječanstva", saopćili su iz Inspiration Mars tima.

NASA trenutno radi na novoj raketi koja će biti korištena u misiji, a Svemirski sistem lansiranja (SLS) trebao bi biti gotov do 2017. godine. NASA još uvijek nije odgovorila na Titov prijedlog.

Titova organizacija koristit će i novu kapsulu Cygnus, Korporacije orbitalnih nauka (OSC), čija je prva misija do Međunarodne svemirske stanice uspješno okončana u oktobru. Tito je odbio NASA-inu novu kapsulu Orion, navodeći kako ne ispunjava potrebe misije.

Vremenski rok za polijetanje je veoma ograničen i raketa bi trebala poletjeti između 25. decembra 2017. i 5. januara 2018. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: