Tajna okeana
93

Milijarder Branson neugodno iznenađen nakon otkrića šta se nalazi na dnu Velike plave rupe

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Milijarder Richard Branson u misiji istraživanja jedne od najzanimljivijih tajni okeana, Belizine Velike plave rupe ostao je neugodno iznenađen nakon što on i njegova ekipa na dnu ove rupe naišao na plastične boce.

Naime, ovaj milijarder ja zajedno s timom naučnika i snimatelja s Discoveryja zaronio u Veliku plavu rupu kod Belizea koja je duboka 125 metara, piše Metro.

"Nažalost, vidjeli smo plastične boce na dnu rupe", napisao je Branson na blogu i dodao kako su pronašli dokaze o tome da ta podvodna struktura nije oduvijek bila rupa.

Uz plastične boce našli su i ostatke rakova i drugih mosrkih bića koja su potonula na dno, ostala bez kisika i uginula. Ovo otkriće svojevrsni je dokaz koliko plastika uništava prirodu te da je rješavanje količine plastike u okeanima vodeći izazov.

Procjenjuje se da se svake godine u okean baci 12 miliona tona plastike.

"Do 2050. godine moji unuci će biti u tridesetim godinama, ne želim da odrastu u svijetu bez koralja, bez čuda okeana. Potrebno je da vlade djeluju kako bi zaštitile najmanje 30 posto okeana do 2030. godine", napisao je izmeđuostalog Branson.

Inače, Velika plava rupa je velika podvodna rupa za koju istraživači vjeruju da je najveća rupa na svijetu ove vrste. Udaljena je oko 100 kilometara od Belizea. Vjeruje se kako je nekada bila velika pećina.

Treba napomenuti kako je Plava Rupa dio većeg Koraljnog grebena Belizea, zaštićenog od svjetske baštine Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).