Precizni asistent
12

Microsoftova holografska sočiva pomažu hirurzima pri operaciji kičme

Klix.ba
Microsoft HoloLens (Foto: Screenshot)
Microsoft HoloLens (Foto: Screenshot)
Moderna tehnologija već godinama olakšava brojne poslove, a primjer tome su i nova Microsoftova holografska sočiva koja pomažu hirurzima pri operaciji kičme. Program koji prilikom korištenja sočiva pokazuje gdje je tačno potrebno napraviti operativni zahvat razvila je kompanija Scopis.

Tokom teških i dugotrajnih operacije, holografska sočiva Microsoft HoloLens kao pravi medicinski asistenti pružaju hirurzima sve potrebne informacije, savjete i upute te 3D fotografije i snimke. Hirurzi ova sočiva mogu koristiti i za praćenje pokreta prilikom montiranja šarafa i vijaka između pršljenova. Na ovaj način, hirurzi prave preciznije pokrete, a operacije kičme traju dosta kraće.

Microsoftovim holografskim sočivima nije potreban računar ili laptop kako bi radila. U sebi imaju ugrađen Windows 10 operativni sistem, a pokreće ih posebno napravljena holografska jedinica HPU. U uređaj su ugrađene i kamere koje omogućavaju hirurzima snimanje kompletne operacije u HD rezoluciji.

Operacije kičme inače su tehnički jako zahtjevne, a hirurzi koji rade ovakve vrste zahvata moraju uložiti velike napore u edukaciju. Hirurzi koji su testirali Microsoft HoloLens kazali su kako ova holografska sočiva pružaju besprijekornu pomoć pri operaciji.