Nauka
0

Microsoft razmišlja o osnivanju evropskog servisnog centra u Češkoj

NINA
Najpoznatiji svjetski proizvođač softvera Microsoft razmišlja da u Češkoj osnuje svoj novi servisni centar za područje cijele Europe, sličan onom koji je u Pragu prošle godine izgradila logistička kompanija DHL, objavio je dnevni list Pravo.

Jiri Devat, predsjednik Uprave Microsofta za Češku i Slovačku, izjavio je da bi u prvoj fazi taj centar zaposlio nekoliko desetaka stručnjaka, no konačna odluka o investiciji bit će donesena do kraja ove godine.

Čelni čovjek američke korporacije Bill Gates u srijedu bi se trebao sastati sa češkim premijerom Stanislavom Grossom i razgovarati o mogućnosti ulaganja Microsofta u toj zemlji, a tom prilikom potpisat će se i sporazum o njihovoj zajedničkoj suradnji na području IT sigurnosti. Devat ističe da bi se tim sporazumom omogućio transfer dijela visoke američke tehnologije za osiguranje sigurnijeg rada informatičke mreže u Češkoj Republici i time podigao nivo poslovanja državnih institucija na najviši mogući nivo.

Osim saradnje s državom, Microsoft planira sklopiti ugovor s nekim lokalnim IT kompanijama, poput Cesky Telecoma, koji svojim korporativnim klijentima želi ponuditi veći broj kvalitetnih usluga, a stanovništvu više zabavnog sadržaja.