Nauka
0

Microsoft od Vijeća ministara za licenciranje softwarea traži oko 200 dolara po računaru

www.biznis.co.ba
Kako saznaje bh. biznis portal biznis.co.ba, predstavnici Microsofta zatražili su od Vijeća ministara da licencira softver koji koriste ministarstva i državne agencije u BiH, te da se po jednom računaru ovoj američkoj kompaniji plati oko 200 dolara.

Američka softverska kompanija bi potom piratski softver zamijenila licenciranim, a Vijeće ministara BiH bi bilo dužno, ako prihvati taj prijedlog Microsofta, svake godine nastaviti plaćati isti, a kasnije najvjerovatnije i veći iznos.

  • Premijer Terzić je upoznat sa ponudom Microsofta, ali i sa ponudom Linux udruženja koje nudi alternativni besplatan softver. Međutim, još nije zauzet nikakav stav po tom pitanju, jer premijer Terzić smatra da odluku o izboru operativnog sistema za računare u državnim organima mora donijeti Vijeće ministara - rekao je za portal Bh. biznis jedan visokopozicionirani izvor iz Vijeća ministara BiH koji je zatražio da ostane anoniman.

Osim toga, problem za Vijeće ministara BiH predstavlja i to što trenutno niko ne zna koliko računara ima u državnim ministarstvima i agencijama. No, pretpostavlja se da je riječ o zaista velikom broju, te da bi cijena godišnje licence u slučaju Microsofta iznosila više od milion KM.

  • Vijeće ministara je svjesno da postoji zakonski okvir na osnovu kojeg se mora osigurati zaštita intelektualnog vlasništva. Veliki pomak na ovom planu očekujemo od pune uspostave Instituta BiH za zaštitu intelektualnog vlasništva koji je u fazi formiranja. Ipak, za odluku kojom bi se razriješio odnos sa Microsoftom neophodno je stručno tijelo, odnosno Agencija BiH za IT koja je također u procesu formiranja. Konačnu odluku ne bi donio premijer Terzić nego Vijeće ministara BiH.

Kako saznaje portal Bh biznis, premijer Vlade RS Dragan Mikerević prihvatio je ponudu Microsofta, dok se njegov kolega iz FBiH Ahmed Hadžipašić još nije oglasio po ovom pitanju.

Prije tri mjeseca Udruženje Linux korisnika FBiH predložilo je Vijeću ministara BiH da umjesto skupog lincenciranog softvera razmotri mogućnost korištenja besplatnog Linux softvera, kojeg je nedavno grupa bh. studenata Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo, predvođena prof. dr. Novicom Nosovićem, prevela i na bosanski jezik.

Inače, u posljednje vrijeme širom svijeta sve je uočljiviji trend prelaska na Linux operativne sisteme. Osim što je besplatan, Linux je mnogo sigurniji i otporniji na viruse od Microsoftovog Windowsa. Osim toga, kako Microsoftov softver ima zatvoren kod, brojne vlade širom svijeta strahuju da ih Amerikanci pomoću toga mogu špijunirati, pa se sve više odlučuju za prelazak na Linux sisteme. U posljednjih šest mjeseci gradske uprave Beča, Pariza, Frankfurta i Minhena prešle su na Linux, a to su najavile i britanske bolnice kojima je plaćanje Microsoftovog softvera jednostavno preskupo.